Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära explosion i garage

/
  • Inga personer skadades när en brand utbröt i ett garage som innehöll tuber med explosivt ämne. Foto: Gun Wigh

Ett garage började brinna vid 18-tiden igår på Pellpärsvägen i Ockelbo. I garaget fanns både oxygen- och acetylentuber vilket gjorde att hela området spärrades av och ett bostadshus med två våningar som ligger intill garaget fick evakueras.

Annons

Garaget som fattade eld sitter ihop med ett bostadshus.

Enligt Johan Melin, inre befäl på Gästrike räddningstjänst, spred sig elden till bostadshuset och räddningstjänsten arbetade sent in på natten med att stoppa den från att sprida sig vidare. Några intilliggande byggnader finns inom evakueringsradien, men inga andra bostadshus.

– Eftersom tuberna kan explodera har vi inte kunnat rökdyka. Ingen får gå närmare än 300 meter just nu, sa Johan Melin, strax efter att det hade börjat brinna.

Vid sextiden fanns det 14 personer från brandkåren på plats och under kvällen fick även polisen komma till platsen för att förhindra att tuberna skulle explodera.

– De har särskild ammunition som de kan försöka punktera tuberna med, sa Melin.

Vid åttatiden kunde dock inte polisen skjuta eftersom de inte hade bra sikt och om de hade träffat fel riskerade tuberna att frövandlas till brinnande projektiler och flyga flera hundra meter och skada någon.

Samtidigt försökte räddningstjänsten kyla ner tuberna för att eliminera explosionsrisken.

Vid niotiden var branden fortfarande i full gång och räddningstjänsten försökte öppna upp väggen mellan garaget och bostadshuset för att på det viset kunna släcka elden som då höll på att sprida sig.

De fick även lobba in vatten för att komma åt branden.

En timme senare kunde räddningstjänsten koncentrera sig på att stoppa branden från att sprida sig längre in i bostadshuset då man hade lyckats få ut den enda tub som stod kvar i garaget och sätta den på avkylning. Någon annan tub hittades inte.

– Vi tror att den har sprängts utan att någon har märkt det. Uppgifterna är lite luddiga och vi vet inte om det kanske har funnits tre stycken och i så fall har även den tredje sprängts under kvällen, sa Melin.

Ingen person skadades och det gick i går kväll inte att säga vad som hade orsakat branden.

Mer läsning

Annons