Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det filmtajm i Perslundabiografen

/
  • Tomas Herou i åttan på Perslundaskolan är nöjd med den biografsalong som han jobbat stenhårt med för att få färdig. Nu finns här 40 platser i en 50 kvadratmeter stor lokal.
  • Mitt i allt arbete med biografsalongen ska skoltidningen En Spänn komma ut. Det numret ska dessutom delta i kampen om Lilla Journalistpriset, en tävling som tidningen vunnit tre gånger de sista åren. Ulf Gräsberg diskuterar med Isabell Borglund och Martina Larsson.

Nu är den klar, Perslundaskolans biografsalong. I går visades första filmen på den filmduk som precis monterats upp. Dagen innan levererades filmprojektorn. Nu återstår bara lite finputs innan den högtidliga invigningen på torsdag i nästa vecka.

Annons

Nu finns det 40 platser i en 50 kvadratmeter stor biografsalong under aulan i Perslundaskolan. Biografen ligger vägg i vägg med skoltidningen En Spänns redaktion. Där händer det också saker nu. Dit flyttas skolans datorer och stora rummet blir en datasal.

– Men vi ska ha kvar känslan av en redaktion med löpsedlar och tidningsklipp på väggarna – fast inramat, säger Ulf Gräsberg som är ansvarig lärare för både tidning och biograf.

Tanken är att rummet ska kunna användas som ett mötesrum även för andra än skolan. Kanske kommunala träffar, studiecirklar eller annan lämplig verksamhet. Här har man inte tänkt färdigt än, förklarar Ulf Gräsberg.

Eleverna i En Spänns redaktion har jobbat hårt under hösten för att få biosalongen färdig. Till sin hjälp har de haft medialärarna Ulf Gräsberg och Veine Berg. Dessutom Tomas Herou som går i åttan och är den som jobbat mest med att bygga och måla. Han jobbar inte med skoltidningen men hamnade ändå i biografprojektet.

– Det roligaste var att bygga, säger han. Ingenting var egentligen särskilt krångligt.

Martina Eriksson som går i nian har också jobbat mycket med biografsalongen.

– Vi har varit här på helgerna och målat. Det har varit jättekul.

Mellan 30 000 och 35 000 kronor uppskattar Veine Berg att bioprojektet kostat hittills. Pengarna kommer från flera loppis som En spänn ordnade före jul. Ockelbogårdar har hjälpt till med byggmaterial, rektor har köpt den nya projektorn och så har det funnits pengar i skoltidningen. Man har haft proffshjälp med snickerierna.

– Vi ska handla det sista på Ikea i morgon, säger Ulf Gräsberg. Det svåraste var att få tag i biografstolarna. Nya är svindyra.

Men det löste sig. De 40 biografstolarna köptes billigt från Rio i Ockelbo när de skulle byta sina.

Mer läsning

Annons