Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Ockelbo polis – fem dagar i veckan

/
  • Länspolismästare Christina Forsberg och kommunalrådet Magnus Jonsson ser bara fördelar med ett ökat samarbete mellan polisen och kommunen.

Polisen ska bli mer tillgänglig i Ockelbo genom ett samarbete med kommunen.
Polisen flyttar in administrationen till kommunens informationskontor i kommunhuset.
– I fortsättningen ska det gå att nå polis fem dagar i veckan, säger länspolismästare Christina Forsberg

Annons

Ockelboborna har demonstrerat och agerat kraftfullt för att få en bättre polisnärvaro i samhället. Inte minst sedan det uppmärksammade bankrånet har kraven på polisen ökat.

I går fick de till viss del gehör för sina krav då polisen flyttar in delar av sin verksamhet i kommunhuset.

Genom ett samarbetsavtal mellan polisen och kommunen ska speciellt utbildade kommunanställda hjälpa allmänheten med olika göromål alla vardagar i veckan.

Det ska gå att lämna in mindre hittegods och göra alla ansökningar om olika tillstånd, passansökan undantagen, på kommunens informationskontor.

Kommunalrådet Magnus Jonsson var glad och såg fördelar då allmänheten lättare får en direktkontakt med polisen.

– Det är viktigt för oss att få samverkanslösningar för att behålla servicen, betonade han.

Christina Forsberg tycker att det nya arbetssättet blir en förbättring för Ockelboborna. Också för polisen blir det bättre där två personer närmast kommer att fungera som kommunpoliser. De båda, Wigon Lind och Sven-Olof Åbergh, jobbar redan i Ockelbo men genom samarbetet ska de bli mer synliga ute i samhället.

Christina Forsberg ser det som ett sätt att arbeta brottsförebyggande.

– Men det innebär inte att de finns här alla vardagar utan de ska jobba utifrån behov vilket kan innebära en del kvällsjobb, påpekar hon.

Samarbetet mellan kommun och polisen ger även bättre arbetsmiljö på kontorssidan där två personer delar på arbetet, något som gör att man undviker ensamarbete. Det blir samtidigt kostnadseffektivare.

Sedan en tid har polisen ökat sin närvaro i Ockelbo med tätare trafikkontroller och en ungdomspolis har arbetat på Perslundaskolan.

Samarbetet i Ockelbo, mellan polisen och kommunen, blir det första i länet, men erfarenhet finns sedan tidigare från Heby i Uppsala län. Christina Forsberg säger att det kan bli aktuellt i Hofors. Även där protesterar kommuninvånarna och vill se en ökad polisnärvaro.

Mer läsning

Annons