Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo kommun negativ till utbyggnad

GÄVLE
En utbyggnad av Valbo köpcentrum slår hårt mot handeln i de omgivande kommunerna.
Dessutom blir det en ökad biltrafik som går helt emot miljömålen om en minskning.

Annons
Det anser ledande tjänstemän i Ockelbo kommun. De ställer sig negativa till utbyggnadsplanerna i remissyttrandet om en handelspolicy för Gävle kommun.
- Det blir nya varugrupper där det inte är så hård konkurrens i dag. Folk åker till större orter för att göra sällanköp. Och det går till en viss gräns. Sedan kommer man så långt att man inte har kvar några egna affärer runt omkring, menar Anna Åstrand Kuylenstierna.
Hon är bygg- och miljöchef i Ockelbo och har tillsammans med kommunchefen Gert Dahlkvist skrivit ihop remissyttrandet. Först har de dock samlat in synpunkter från olika håll i kommunen. Egentligen skulle ett yttrande tas av kommunstyrelsen. Men det har inte hunnits med så tjänstemännen får tala för kommunen, berättar hon.
Som GD tidigare berättat är det flera remissorgan som har kritiserat utbyggnadsplanerna i Valbo och den ökade biltrafik som de väntas leda till.
Det främsta argumentet mot, som även Ockelbo delar, är att fler affärer i köpcentrumet drar kunder från konkurrenterna i centrala delar av Gävle och från mindre orter runt omkring.
Risken ökar därmed att affärerna slås ut och att servicen försämras för dem som är beroende av närhet till affärer, menar kritikerna.
Från Ockelbo ställer man sig i övrigt positiv till innehållet i handelspolicyn. Det är tillämpningen som avgör vilken betydelse den har för regionen.
Man pekar på formuleringen "Gävle är ett välfungerande centrum för handel som bidrar till att ge den bästa livsmiljön för boende i såväl kommunen som i den omgivande regionen." Den formuleringen förpliktar anser man från Ockelbo och tolkar det som att grannkommunerna ska ges möjlighet att påverka beslut i Gävle som berör dem framöver.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons