Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo skänker aktier till Wij säteri

Ockelbo kommun har beslutat att skänka sina aktier i Wij säteri till bildandet av stiftelsen Wij trädgårdar.Därmed blir det möjligt att söka EU-pengar för trädgårdsprojektet.

Annons
För en tid sedan stod det klart att Wij trädgårdar redan i år skulle kunna få EU-bidrag. Haken var att det var ont om tid, en ansökan var tvungen att vara inne den fjärde november.
Därför kallades politikerna till ett extra kommunstyrelse- och extra kommunfullmäktigemöte med enbart Wij trädgårdar på dagordningen. Mötet hölls i slutet av förra veckan. Det enhälliga beslutet togs snabbt: fullmäktige beslutade att skänka aktierna till den nya stiftelsen.
Anledningen till att fullmäktige tog beslutet är att kommunen på det sättet fått fram den offentliga medfinansiering som krävs för att få EU-pengar. Ockelbo är en fattig kommun och att få fram kontanta medel för att betala den egenavgift som krävs är svårt. Men politikerna har bedömt det som mycket viktigt att stödja Wij trädgårdar och skogsmuseet Silvanum.
Aktiekapitalet är en miljon kronor i Wij Säteri AB. Kommunen äger 53 procent, 530 000 kronor, och företag och privata ägare 47 procent. Wij trädgårdar har emellertid nyligen värderats till cirka 7,5 miljoner kronor på marknaden.
Kommunfullmäktige beslutade också att kommunen ska utse minst hälften av ledamöterna i den blivande stiftelsens styrelse.
KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons