Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo släcker väglyset

OCKELBO
Nu sparar man på det mesta i Ockelbo.
I går beslutade kommunstyrelsen att hälften av vägbelysningen ska släckas.

Annons
Det ger en besparing på 150 000 kronor.
I förvaltningens sparförslag för 2003 har Teknik och Service räknat med att klara neddragningen samt kostnadsökning på 150 000 kronor genom att släcka en del av vägbelysningen helt. Dessutom vill man tidigarelägga släckningen av vägbelysningen under våren samt tända senare på hösten. Tidigare har belysningen släckts i mitten av maj och tänts den första augusti. Nu vill man ändra de datumen till den första april respektive den första september. Det ger en besparing på 60 000 kronor. För att nå besparingsmålet krävs därför ytterligare åtgärder och därför ska kommunen under en elvaårsperiod byta ut samtliga lampor så att de blir mer energisnåla.
- På detta sätt sänker vi energiförbrukningen på sikt, skriver Tryggve Åkesson, tekniskt ansvarig i Ockelbo i beslutsunderlaget till kommunstyrelsen.
Efter sex år ska belysningen öka igen. Efter elva år ska all belysning vara igång igen.
I dagsläget är driftkostnaden drygt en miljon kronor för 3000 belysningspunkter. År 2013, när de 3000 belysningspunkterna är utbytta till energisnålare lampor, ska driftkostnaden bli hälften jämfört med i dag.
Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet eftersom man tyckte att det inte fanns någon konsekvensbeskrivning vad gäller bland annat trafiksäkerhet.

KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons