Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbo utreder Cittaslow

OCKELBO Ockelbo kommun har fått 100 000 kronor för att utreda om kommunen ska bli en Cittaslow. En kommun präglad av gästfrihet och livskvalitet där den lokala produktionen och produkterna framhävs, allt för att locka till besök.

Annons
Redan tidigare har det funnits förslag om att Ockelbo ska ansluta sig till nätverket Cittaslow, eller Slow City som det också kallas. Nu har kommunen fått 100 000 kronor av länsstyrelsen för att genomföra en förstudie. Frågan ska avhandlas av kommunstyrelsen på måndag och blir det positivt ska kommunen själv satsa 107 000 kronor. Förstudien ska vara genomförd till efter sommaren.

Cittaslow-rörelsen började redan 1996 i Italien och formellt antogs stadgar år 2000 då 33 italienska kommuner anslöts. Huvudfrågan är hur livskvalitet ska kunna vara en central angelägenhet och utgångspunkt för kommunen liksom att hävda den lokala kulturen. Att öka trivseln i kommunen för att den vägen locka till besök.

Inom Cittaslow-rörelsen beaktas sex centrala områden, den lokala miljön, transportmöjligheter, kvalitet på stadsplaneringen, främjande av lokal produktion och lokala produkter, gästfrihet och att skapa medvetenhet.

Levanger i Norge har fått uppdrag från den italienska rörelsen att ta fram en nordisk modell och där pågår ett arbete sedan ett par år.

Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons