Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbofilmare tävlar om kortfilmspris

OCKELBO Filmgruppen Anarchy Design med bas i Ockelbo har med sin kortfilm, En film om krig, nominerats till stipendiet 1 km-film. Ett stipendium som delas ut till bästa kortfilm vid Stockholm Filmfestival kommande helg.

Annons
- Det här är ett jättehäftigt stipendium och otroligt att vi är utvalda bland de tio bästa, säger filmaren Kenneth Svedlund.
Stipendiet innebär att filmgruppen får 1 km 35 mm film, värde runt 20 000 kronor.
Sedan får vinnaren 100 000 kronor i produktionsstöd och gratis hyra av en 35 mm filmutrustning med framkallning, kopiering och inläggning
av specialeffekter.
- Stipendiet ger möjlighet att göra en professionell kortfilm helt enkelt, säger han.
Stipendiefilmen ska sedan visas vid nästa års filmfestival i Stockholm.
Gruppens film, en film om krig, har från en enkel idé vuxit till ett annorlunda tema där gruppen förlagt kriget till Sverige. Det ger filmen ett politiskt värde och själv anser Kenneth Svedlund att gruppen lyckats göra en udda film. Något som nu uppmärksammats.
Anarchy Designs bildades 1998 och består av tio medlemmar i dag. Här finns förutom filmare även konstnärer inom olika genre liksom hantverkare som behövs för en produktion med bland annat scenbyggen. Det ger gruppen bredd då medlemmarna gärna samarbetar fritt över alla gränser.
- Vårt mål var film och vi har gjort kortfilmer allt sedan starten, säger Kenneth Svedlund, som känner att gruppen nu är etablerad genom nomineringen till stipendiet.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons