Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perslundaskolans elever bland de bästa i landet

/
  • Perslundaskolans nior tillhör de bästa i landet när det gäller att klara sina betyg. Tobias Andersson, Linus Rosenqvist, Rebecka Brodin, Lina Danielsson, Emellie Revelj, Hanna Andersson och Malin Andersson ska snart vara klara med sina gymnasieval och vet att det är viktigt att klara betygen.  Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

OCKELBO Perslundaskolans elever i Ockelbo tillhör de bästa i landet när det gäller att ha godkänt i alla kärnämnen och därmed vara behöriga att söka till gymnasiet. I våras hade hela 97,9 procent av niorna godkänt i svenska, matematik och engelska.

Annons
- Vi har haft en hög andel behöriga elever de senaste åren, säger Monica Lundström, rektor på Perslundaskolan, och det är mycket pedagogernas förtjänst.

På Perslundaskolan jobbar man i arbetslag. Det betyder att cirka 100 elever och tio lärare finns i varje arbetslag. På så sätt har lärarna lättare att lära känna och ha koll på sina elever och eleverna kommer närmare varandra. I arbetslagen blandas elever från sjuan, åttan och nian, men man jobbar bara över årskurserna i elevens val.
Ett par gånger i veckan finns något som heter elevarbetstid. Då kan man jobba ikapp i något ämne eller kanske göra färdigt en uppgift som borde varit inlämnad. Det handlar mycket om eget ansvar. Eleven får göra schema och välja vad han eller hon ska göra. Ibland jobbar man i projekt med större uppgifter.

- Vi har speciallärare som en resurs i varje arbetslag, säger Monica Lundström, och duktiga elevassistenter som hjälper till och stöttar.
Rektor tror att ett gemensamt ansvar är den främsta förklaringen till att eleverna lyckats så bra. Det gäller att jobba tillsammans. En bidragande orsak är säkert också att skolan bara har 289 elever, då har antalet ändå ökat med 89 sedan Monica Lundström tillträdde som rektor 1995.

Men elever som behöver stöd blir allt fler. Av de som började sjuan i höstas räknade skolan med att cirka 20 procent behövde extra stöttning.
- Resultatet kan väl bli lite sämre för årets nior, säger Monica Lundström. Men mycket kan hända under våren och många kommer att jobba upp sina betyg.
Eleverna själva tycker att det är helt okej på skolan. Alla känner eller känner igen varandra, och arbetslag har de alltid jobbat i. Men självklart uppskattar de att få stöd under skoltid och slippa plugga extra på lördagar och sommarlov.
Över hela landet gäller att slutbetygen i nian blir allt bättre, men fortfarande misslyckas var fjärde elev med att få godkänt i kärnämnena. Det är också stora skillnader mellan flickor och pojkar och mellan skolor och kommuner.

Ockelbo placerade sig i toppen med sina 97,9 procent behöriga och ett meritvärde på 211,3. Meritvärdet räknas på de 16 bästa betygen i slutbetyget. I botten hamnade Älvkarleby med ett meritvärde på 181,0 och 91,7 procent behöriga elever. Gävle och Sandviken ligger lite över snittet och Hofors en bra bit under både vad gäller meritvärde och andel behöriga.

Lotta Hildingson

Mer läsning

Annons