Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prinsessbröllop för tiotals miljoner

/
  • Olof Daniel Westling föddes den 15 september 1973 i Almby, som andra och sista barnet i familjen. Han växte upp i en villa i Ockelbo och gick i Perslundaskolan.
I dag är Westling personlig tränare och vd i Master Training Holding AB, med en årsinkomst på 427 000 kronor (2007).
När han inledde ett förhållande med kronprinsessan Victoria var han hennes personlige tränare. I dag är han folkbokförd på Drottningholm.
Daniel Westling är mycket sparsam med intervjuer. Han snuvade dam-, kändis- och kvällstidningarna på ett scoop när han 2004 gav sin första intervju till Perslundaskolans skoltidning En Spänn. Till skoltidningen sade han bland annat att han vill skaffa familj om ”tio år”.
Källa: Skatteverket med flera (TT)

Flera tiotals miljoner kronor plus polisens miljonkostnader. Ett prinsessbröllop är inte gratis.
– Det ska kosta och får kosta, säger hovets ekonomichef Bengt Telland.

Annons

 

Hovet har ännu så länge inte räknat på hur mycket kronprinsessan Victorias bröllop kommer att kosta.
– Det där har vi inte kommit till än, hur bröllopet ska bekostas, säger Telland.
Man får leta bland andra liknande händelser för att hitta jämförelser. Enligt medieuppgifter kostade Danmarks kronprins Fredriks bröllop 2004 omkring 15 miljoner danska kronor. Omräknat till svenska kronor och lite inflation på det är man uppe i över 25 miljoner kronor.
Vem som ska betala är inte heller klart, skattebetalarna eller kungafamiljen eller både och. Hovet har ännu inte tagit ställning till det, men kommer förmodligen att äska mer pengar i regeringens kommande höstbudget.
Dessutom kommer slottsstaten att behöva mer pengar när familjen blir större i form av blivande prins Daniel.
– Men det blir ytterst marginellt, säger Bengt Telland.
Massor av murvlar
För i år uppgår apanaget, det statliga anslaget, för kungafamiljen till 57,4 miljoner kronor.
Ovanpå det kommer polisens extra bevakning vid bröllopet. Kostnaden blir minst 1,4 miljoner kronor, enligt polismästare Christian Agdur, vilket är den kostnad som polisen budgeterat för inför kommande nationaldagsfirande samtidigt som det pågår en fotbollslandskamp mellan Sverige och Danmark som slukar mycket resurser.
Dessutom kommer utrikesdepartementets pressavdelning att behöva extra resurser. Runt 3 000 journalister följde det danska kronprinsbröllopet. Det lär bli något liknande här och med alla kringtjänster de behöver kommer det att kosta, enligt UD:s presschef Cecilia Julin.
Privat ekonomi
Om kungen ska ta ur egen ficka för att bekosta själva bröllopet kan han se tillbaka på några usla börsår. I början av fjolåret var kungafamiljens privata börsportfölj värd runt 100 miljoner kronor, enligt di.se. Sedan dess har börsen fallit med omkring 40 procent. Översatt på kungafamiljens portfölj skulle det motsvara runt 40 miljoner kronor. Å andra sidan har de tyngsta innehaven, Astra Zeneca och Ericsson, gått mot strömmen och stigit det senaste året.
Bengt Telland vill inte kommentera kungafamiljens ekonomi.
– Det är en privat angelägenhet, säger han.

 

 

Mer läsning

Annons