Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådslag om Ockelbos dåliga ekonomi

OCKELBOOckelbos invånare har inte fått veta hur dålig kommunens ekonomi egentligen är.

Annons
Det menar vänsterpartisten Owe Hellberg som vill att kommunen bjuder in till ett rådslag där ockelboborna får information om läget och en möjlighet att tycka till om var kommunen ska spara samt om höjd kommunalskatt kan vara en tänkbar lösning.

Mycket allvarligt
- Jag tror att många skulle vilja komma och diskutera de här frågorna, och då tycker jag att vi politiker bör lyssna ordentligt. Läget för kommunen är mycket allvarligt, säger Owe Hellberg.
Förra året överskred de kommunala verksamheterna budgeten med tio miljoner kronor. Trots att kommunalskatten höjts med 19 öre sedan dess ser det ut att bli ett underskott även i år.
- Vi ville ta konsekvenserna av detta och höja skatten ytterligare inför nästa år, men de andra partierna sa nej, säger Owe Hellberg.

Budgetram
Han syftar på den budgetram man beslutade om i juni, det vill säga vad hela kommunens verksamhet tillsammans får kosta 2003.
Den ramen ligger tio miljoner under vad de olika verksamheterna begärt i anslag.
Kommunalrådet Staffan Nordqvist, s, menar att verksamheterna måste komma med mer realistiska äskanden.
- Det är klart att man vill ha så mycket som möjligt till sitt område, men som läget är nu måste vi skala bort allt som inte är ett absolut måste, säger han.
Staffan Nordqvist vill inte direkt avfärda tanken på ett rådslag för att lyssna på medborgarna. Samtidigt vill han i det längsta undvika att höja skatten ytterligare.
- Vi har redan den högsta skatten i länet och jag tror att man kan tolka valresultatet där vänstern backade rejält som att invånarna inte vill ha högre skatt, säger han.

HANNA JANSSON
026-27 75 93
hanna.jansson@gd.se

Mer läsning

Annons