Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för chockhöjning på bensin – här tankar du billigast

/

Regeringen vill höja diesel- och bensinskatten vid årsskiftet, så passa på att tanka! GD har listan över de billigaste stationerna i Gästrikland.

Annons

Det är nog många bilförare som jublat över de sjunkande bensinpriserna. I januari rapporterade GD bland annat att priserna på 95-oktanig bensin låg på den lägsta nivån på fyra år. Nu kan det däremot vara en god idé att bunkra upp eftersom regeringen vill höja drivmedelsskatten vid årsskiftet. Med moms inräknat blir bensinen då nästan 60 öre dyrare litern och dieseln 66 öre.

Fredrik Daveby är Vd på Motormännen, en intresseorganisation för Sveriges bilister. Han berättar att det i nuläget ser ut som att regeringen har majoritet i riksdagen och att svenskarna därmed får förbereda sig på att tanka dyrare. Fredrik Daveby ser det som ett stort svek mot bilisterna att man ännu en gång höjer skatten på drivmedel.

– Skatten kommer att indexseras, det vill säga öka automatiskt med flera procent varje år även om priserna ligger kvar på samma nivå. Det gör man för att straffa ut fossilbränslet och vi är väldigt kritiska till att man gör det innan man skaffat förutsättningar för andra alternativ, säger Fredrik Daveby.

Bensinpriser.nu har sammanställt bensin- och dieselpriserna i Gästrikland, med reservation för att flera aktörer inte redovisas. Enligt listan skiljer det i nuläget inte så mycket mellan priserna i Gästrikland, drygt 25 öre mellan den billigaste och dyraste 95-oktaniga bensinen och detsamma gäller för diesel.

De billigaste bensinalternativen som listats ligger på 12,54 kr/l och återfinns främst inom Gävle kommun. Då är det aktörerna Ingo, St1 och OKQ8 som tillhandahåller de lägsta priserna – men kostnaden varierar beroende på vilken station man väljer. Billigaste dieseln startat på 12,25 enligt den senaste mätningen. I faktarutan hittar du en fullständig sammanställning över priserna.

Enligt listan för Ockelbo kommun erbjuder Preem i Lingbo billigaste 95-bensin för 12,64 och i Hofors listas St1 med samma pris.

Fredrik Daveby på Motormännen kan inte uttala sig om hur priserna i Gästrikland står sig mot övriga landet, men fruktar att en skattehöjning på drivmedel kommer att slå hårt mot landsbygden. På flera orter är bilen en förutsättning för att kunna ta sig till arbete, skola och samhällsservice.

– Det finns ingen vision från dagens politik, där handlar det om att betala eller flytta dit det finns kollektivtrafik och det är inte möjligt, säger Fredrik Daveby.

I en debattartikel på Motormännens hemsida konstaterar Fredrik Daveby med flera representanter från berörda organisationer att Sverige kommer att ha världens högsta bensinskatt 2019 om regeringens förslag blir verklighet.

Elbilen lyfts ofta fram som ett miljövänligare alternativ men Fredrik Daveby menar att de nya bilarna i dagsläget är så pass dyra att det inte är realistiskt för en privatperson att köpa. Att det finns laddningsstationer i tätorterna är en annan förutsättning för att fler ska våga satsa på elbilarna.

– Jag känner att folk blir mer öppna för det, men det är viktigt att få upp volymen. Det är fantastiskt kul att komma till ert stopp utmed Europavägen och se ett antal elbilar som står och laddar vid den stora Teslastationen i utkanten av Gävle!

Mer läsning

Annons