Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagan om ringen

/

Kronprinsessan och Daniel Westling från Ockelbo förlovar sig. Bröllop kommer det att bli under försommaren 2010. Daniel får titeln hertig av Västergötland.

Annons

Daniel Westling, som såg något tagen ut av situationen, tittade rakt in i kameran och sade:
– Kronprinsessan och jag har funnit varandra och vår kärlek har vuxit sig stark genom åren. Jag vill tacka kungen och jag vill tacka drottningen, sade han och fortsatte:
– Min uppgift är att vara ett stöd för kronprinsessan i hennes viktiga arbete för Sverige.
Drottning Silvia vände sig först till sin blivande svärson.
– Vi tar emot Daniel med öppna armar i vår familj. Jag upplever honom som ödmjuk men ändå bestämd, som omdömesgill och klok. Du är full av energi och omtänksam och kommer bli en utmärkt make till Victoria, säger hon.
Sedan vände hon sig till sin nyförlovade dotter.
– Vi har fullt förtroende för dig och ditt val, Victoria, och jag kommer göra allt för att stödja er. Nu skrivs ett nytt kapitel och jag är mycket glad för Victorias och Daniels skull.
Bröllopet kommer att hållas försommaren 2010. Daniel Westling får titeln prins Daniel, hertig av Västergötland.
Kungen och drottning Silvia, tillsammans med kronprinsessan Victoria och Daniel Westling kommenterar förlovningen i ett videoklipp på hovets hemsida. Det var en till synes glad kung Carl XVI Gustav som berättar om nyheten.

– Kära svenskar, hemma och utomlands. Ja, det är så jag brukar börja mina tal när jag talar i radio och tv när jag vill förmedla något. Och som ni kanske anar är det något alldeles speciellt jag vill förmedla. Nämligen att i dag offentliggörs eklateringen mellan kronprinsessan Victoria och herr Daniel Westling, säger han och utväxlade blickar med sin leende dotter.
Och han fortsätter:
– Det är förstås för vår familj en stor händelse men jag får känslan att det kommer bli en minst lika stor händelse för er också och det är bara början på ett långt, långt liv tillsammans. Vi har självklart under de här gångna åren lärt känna Daniel och har förstått att det är en ung herre som jobbar hårt och tar livet på allvar.
– Därför är det speciellt roligt att hälsa dig välkommen. Jag har med glädje gett mitt medgivande och i enlighet med grundlagens bestämmelser inhämtat regeringens samtycke.
– Självklart är det för oss en speciell dag men också en speciell dag för Sverige, säger kungen.
Presskonferens
– Det är ett väldigt speciellt tillfälle. Det är nämligen så att Daniel och jag har förlovat oss. Kungen och regeringen därmed givit sitt samtycke, sade kronprinsessan Victoria som satt jämte Daniel Westling under ett porträtt av Karl XIV Johan.
Fästfolket satt dock inte i samma soffa som kung Carl Gustaf och Silvia satt i när de offentliggjorde sin förlovning.
– Jag vill ta tillfället i akt att tacka svenska folket för det stöd och den värme som både Daniel och jag har känt under alla dessa år. Jag vill även tacka svenska medierna för att ni har visat oss respekt, sade kronprinsessan.
– Det här är en otroligt stor dag för kronprinsessan och mig. Med glädje ser jag fram emot vårt liv, ett liv där jag främst blir ett stöd för kronprinsessan, sade Daniel Westling.
Hur gick frieriet till?
– Det var en väldigt fin dag ute på Drottningholm ute i naturen. Det enda som jag hade önskat mig.
Varför har det tagit så lång tid?
– Vi har känt att vi har behövt den här tiden – och har lärt känna varandra väldigt väl, konstaterade kronprinsessan Victoria.

Paret berättade att kärleken växte fram ur vänskap.
– Det var inget klick, sade Victoria med referens till hennes fars klassiska uttalande om blixtförälskelsen till Silvia.
Daniel Westling fick frågan om hur han kunnat undvika felsteg och skandaler under de sju år som han varit ihop med kronprinsessan.
– Det ges nog tid till det, sade Westling och drog ner skratt.
– Jag har fokuserat på mitt arbete och mitt företag och med kronprinsessan vid min sida känt mig trygg och stark. Vissa stunder har det varit jobbigt, när det varit fotografer efter oss när vi kört bil och så. Men ni är förlåtna.
Såväl Daniel som Victoria betonade också att det tagits väl emot av varandras respektive familjer.
– Daniel kommer från Ockelbo och har en fantastiskt fin familj, sade Victoria som lovprisade den respekt som visats paret i Ockelbo.
– Jag känner att kungen och drottningen har tagit emot mig med värme och stöttat mig otroligt fint från första stund. Och kronprinsessans syskon har jag relation till genom mitt arbete. Det har varit många fina söndagsmiddagar, sade Daniel.
TT: Vill du ha ett litet eller stort bröllop?
– Ett litet, sade Daniel och drog ner skratt.
Presskonferensens tuffaste fråga fick Daniel av Göteborgs-Posten som undrade vad den blivande hertigen av Västergötland kände till om landskapet. Efter en kort stunds tystnad ryckte Victoria in.
– Det är ett fantastiskt ställe som jag gärna besöker och åker till. Det känns som ett andra hem för mig, sade Victoria som också såg fram emot att visa Daniel landskapet.
Frieriet skedde ute i naturen på Drottningholm.
– Isen knarrade så där härligt som den gör på Drottningholm i bland. Det var en fantastisk stämning. Jag var inte helt säker, men jag hoppades på ett ja, sade Daniel Westling.
– Det blev ett ja ja ja, sade Victoria.
Daniel Westling fick också frågan hur han ser på att han kommer att leva ett liv i offentlighetens ljus.
– Jag har vant mig lite under de här sju åren. Men det är inget jag längtar efter. Det är jättenervöst för mig att sitta här inför er. Men jag har vunnit kronprinsessans kärlek och kungens stöd och känner mig stark att anta den här utmaningen.
Daniel avslöjade också att han kommer att lämna det dagliga arbetet i det träningsföretag som han grundat.
– Jag kommer fortsättningsvis inte att ha en operativ vd-roll.
Hur känns det?
– Det känns som att det är värt att hoppa det.
Hur samlar man mod till att stöta på en kronprinsessa, undrade en reporter.
– Vi hade en relation, kärleken växte fram. Men jag vet inte om det jag som var så forcerad.
– Vi avslutar med den kommentaren, sade Victoria och skrattade.
Reinfeldt: "Hon får äntligen sin man av folket"

– Jag har på Drottningholms slott söndagen den 22 februari 2009 klockan 18.00 informerats om Hans Majestät Konungens medgivande till äktenskap mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, sade Fredrik Reinfeldt mycket formellt när hans presskonferens inleddes.

– Jag kände en stor glädje när jag fick beskedet. Kärleken har segrat. Det är glädjande att kungen fattat detta beslut och att kronprinsessan Victoria och Daniel fått varandra till sist, sade Fredrik Reinfeldt.
– Regeringen gratulerar och jag tror att vi ger uttryck för hela svenska folkets glädje. I en i övrigt ganska dyster stund så tänder detta ett ljus av hopp.


Kungen har skriftligen ”hemställt” hos regeringen om dess medgivande, och ett sådant har också givits vid ett extra regeringsmöte på tisdagen.
– Regeringen har i dag, den 24 februari 2009 klockan 12.00, i enlighet med femte paragrafen i successionsordningen beslutat uttrycka sitt samtycke, sade Reinfeldt i samma formella anda.
– Sveriges blivande drottning Victoria ska alltså gifta sig. En kvinna av börd får äntligen sin man av folket, sade statsministern.

Mer läsning

Annons