Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkert utan avbrott

/
  • Anders Johansson och Rune Alvin känner sig säkra med det nya arbetssättet när de byter isolatorer. Korgen är dubbelt isolerad och strömmen bortkopplad före stolpe
  • Strömmen leds ner i en ledning strax före stolpen så att linjemontörerna Anders Johansson och Rune Alvin kan jobba riskfritt
  • Områdeschef Krister Lindgren betonar gärna kundnyttan med det nya arbetssätt som gör att kunderna slipper strömlösa perioder när ledningen ska underhållas och repareras

Med hjälp av långa stänger kopplas strömmen med en ny ledning förbi transformatorn till en ny transformator. Ledningen fram till stolpen blir strömlös och ledningsmontörerna kan riskfritt byta isolatorer.
– Det här är det nya sättet att arbeta. Nu slipper våra kunder strömavbrott, säger Krister Lindgren, områdeschef på Fortum.

Annons

I går var det första gången som Fortum använde en helt ny arbetsmetod för att åtgärda fel på ledningarna. Platsen var Svartsbo utanför Ockelbo där ledningsmontörerna tvingades byta isolatorer som åskan förstört.

Arbetssättet innebär att ledningen bara görs strömlös förbi arbetsstället. Därmed slipper kunderna strömavbrott när ledningsarbetet utförs.

Med hjälp av långa stänger fästs en ny ledning i ledningen ett par meter ut från stolpen. Sedan leds strömmen ner i en transformator på en släpvagn och vidare tillbaka i fördelningsskåpet och vidare till kund.

Lennart Jonsson som leder arbetet från marken tycker att det känns bra. Tillsammans med sina kolleger har han gått en åtta dagars intensivutbildning för att lära sig arbeta riskfritt. Och han ser fördelarna.

– Vi slipper både nattjobben och stressen som kommer när det är satt en tid som strömmen ska vara borta. Skulle arbetet ta lite längre tid är det inga problem, säger han.

Montörerna upplever också jobbet som säkert eftersom de står i en dubbelisolerad korg under ledningen. Även skyliftens arm är isolerad så att ingen ska kunna komma till skada. Krister Lindgren berättar att det här arbetssättet används i hela Europa, men att det dröjt innan Sverige anammat det.

– Men ska vi jobba kundanpassat så måste vi byta arbetssätt och om tre till fyra år så ska vi bara jobba så här inom hela vårt område, säger han.

Från Fortum räknar man med att det nya arbetssättet betalar sig eftersom man slipper avbrott och kan sälja ström hela tiden. Men utrustningen är en stor investering. Krister Lindgren beräknar att det rör sig om miljonbelopp.

Just i Svartsbo byts isolatorer som åskan slagit sönder. Det är ett vanligt fel, men de nya isolatorer som monteras består av kompositmaterial och är därmed åsksäkra.

Än så länge sker allt arbete från skylift, men linjemontörerna ska vidareutbildas för att i framtiden kunna gå upp i stolpen med stolpskor och med isolerade handskar och stövlar klara av att göra ledningen strömlös och sedan arbeta riskfritt.

Fotrum investerar runt 100 miljoner årligen i förbättringar av ledningsnätet. Där det går grävs elkabel ner och luftledningarna trädsäkras. Sedan installeras fjärrstyrda frånskiljare. Dessa gör att Fortum från driftcentralen snabbt kan koppla om i elnätet för att ringa in var på en ledning felet finns och koppla tillbaka strömmen till kunder som inte direkt är påverkade av strömavbrottet.

– Allt för att kunderna ska ha en så säker strömförsörjning som möjligt, säger Krister Lindgren.

Mer läsning

Annons