Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt taxa rättvisekrav

/
  • Arkivfoto Orättvisa i Ockelbo. Hyresgästerna i Ockelbo får betala för mycket för vatten och avlopp, anser vänsterpartiet. Kostnaden för villor är högre, ändå behöver inte husägarna betala mer i taxa.

OCKELBOAvgifterna för vatten och avlopp är för höga i Ockelbos hyresrätter. Det anser vänsterpartiet.I en motion till kommunfullmäktige föreslår partiet att VA-taxan sänks för hyresrätter.

Annons
Detta för att öka rättvisan mellan olika boendeformer.
Kostnaden för att anlägga och driva VA- verksamhet skiljer sig åt mellan olika boendeformer, skriver vänsterpartiet. Kostnaden för egnahem är betydligt dyrare än för hyresfastigheter. Trots det så gör många kommuner ingen eller väldigt liten skillnad på detta i sin taxesättning när det gäller förbrukningsavgiften. Ockelbo är en sådan kommun.

Lika stor avgift

I Ockelbo kommun är den fasta förbrukningsavgiften för varje lägenhet i ett hyreshus lika stor som för ett egnahem - idag 932 kr/år.
Ockelbo kommun tillhör de över 200 kommuner där det är dyrare att bo i hyresrätt jämfört med att bo i egnahem, skriver partiet i motionen.
- Varje insats för att öka rättvisan mellan boendeformerna är viktig oavsett storlek på insatsen.
Vänsterpartiet yrkar bland annat att VA-taxan ska ses över och om det är möjligt ändras redan för 2003. Inriktningen ska vara sänkt fast förbrukningsavgift för hyresrätt, förslagsvis en halvering
- Regleringen sker förslagsvis genom höjd fast förbrukningsavgift för egnahem eller höjd rörlig avgift för alla eller på annat lämpligt sätt, skriver partiet.
KARIN BERGKVIST

Mer läsning

Annons