Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska dra nytta av reklamen

/
  • I förrgår höll kommunalrådet och kommunchefen presskonferens inför ett stort antal journalister. Uppståndelsen fortsatte i går med mängder av intervjuer.Lars Sjödin

Efter förlovningen mellan kronprinsessan och Daniel Westling förbereder Ockelbo nu för turistinvasion i sommar. Rabatter ska snyggas till, parkeringar anläggas och en turistbyrå öppnas. Enda problemet är övernattningsmöjligheter. Det finns bara upp emot 50 bäddar.

Annons

Kommunledningen fortsatte under onsdagen att vara nedringd av journalister.

– Hittills i dag har jag gjort sex intervjuer, varav tre direktsändningar i tv och två i radio. Dessutom har Göteborgsposten varit uppe med ett team, säger kommunchefen Lars Sjödin när GD når honom vid lunchtid.

Uppståndelsen har gett Ockelbo mängder av gratis reklam, vilket han tror kommer att avspegla sig på turismen i sommar.

– Det finns väl inte någon som i dag inte känner till Ockelbo? Jag tror att vi kommer att attrahera en helt ny målgrupp turister. Antalet spontanbesökare kommer att öka, de som åker E4 norrut, ser skylten mot Ockelbo och tänker ”Vad fasen, vi åker in och tittar”, säger Lars Sjödin.

Han tror även att antalet utländska turister kommer att öka.

– I Tyskland finns ett enormt intresse för det svenska kungahuset.

Förra veckan var exempelvis ett tyskt tv-team på plats i Ockelbo och gjorde reportage, enbart på grund av att Daniel Westling kommer därifrån.

Sommaren 2008 besökte ungefär 25 000 turister Ockelbo. Lars Sjödin har svårt att uppskatta hur stor den siffran skulle kunna bli i år.

– Men säg att vi kommer upp i 40 000 turister.

Efter den kungliga förlovningen ger kommunen nu högsta prioritet åt en rad sedan länge planerade projekt. En turistbyrå ska in i stationshuset. Fler parkeringsplatser behövs, och bättre informationstavlor ska guida turisterna till de olika besöksmålen. Kommunen ska även få en helt ny hemsida, och kanske behövs också fler offentliga toaletter.

– Jag tror att Ockelboborna kommer att märka ett uppsving, bland annat genom att blomrabatterna blir snyggare, säger Lars Sjödin.

Allt ska vara klart i sommar. Enda problemet är att det saknas sovplatser. Centrumhotellet öppnar snart med ett 30-tal bäddar. Därutöver finns vandrarhemmet, ett pensionat och ett fåtal campingar.

– Det där är svårt, men något som vi måste överlåta till näringslivet. Kommunen får inte bygga hotell. Men jag tror att om näringslivet ser att här går det att tjäna pengar så kommer det att lösa sig, säger Lars Sjödin.

”Jag tror att Ockelboborna kommer att märka ett uppsving, bland annat genom att blomrabatterna blir snyggare,”

Lars Sjödin

Kommunchef

Mer läsning

Annons