Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola nedläggningshotad

OCKELBO
Rabo skola eller Gäverängeskolan i Ockelbo kan komma att läggas ner redan i höst.
Beslut tas i utbildnings- och kulturnämnden i april.
Men byskolorna blir kvar.

Annons
Däremot försvinner förskolorna i Lingbo och Åmot liksom Mumindalens förskola i Ockelbo till hösten. Förskoleklassen i Jägarvillan får flytta till Rabo skola.
Utbildnings- och kulturchefen Margareta Högberg har tillsammans med tekniske chefen Bo Lindblad samt ekonomichefen Leif Karlsson under en tid arbetat med att göra en översyn av den framtida skolorganisationen. Bakgrunden är den kraftiga elevminskningen i kommunen.
Det här läsåret finns det 569 elever mellan sex och tolv år, alltså F-6-skolor, fördelade på sex skolor i kommunen. Läsåret 2008/09 kommer antalet elever att vara 360. I byarna har oron varit stor för hur en skolnedläggning där skulle slå mot bygden. Men nu har en enig utbildnings- och kulturnämnd beslutat att behålla byskolorna i Jädraås, Lingbo och Åmot.
Nämnden har dock beslutat om flera förändringar.
Till hösten avvecklas lokalerna för förskolorna i Åmot och Lingbo. Verksamheten flyttas till skolorna.

Förskola flyttas
Mumindalens förskola i Ockelbo flyttar till Rabo förskola. Den förskoleklass som i dag går i Jägarvillan får från och med i höst plats i Rabo skola.
Men de förändringarna räcker inte. Därför har utredarna fått i uppdrag att ta fram ytterligare ett förslag till beslut till nämndens sammanträde i slutet av april.
- Vi har fått tid att diskutera med föräldrar och lärare, säger Margareta Högberg.
Hon säger att det finns två tänkbara alternativ.
Ett är att lägga ner antingen Gäverängeskolan eller Rabo skola.
På så sätt kan flera förskolor bli kvar där de finns i dag.
Det andra förslaget innebär att båda skolorna blir kvar. Men det sker i så fall på bekostnad av flera förskolor som i stället får flytta delar av sin verksamhet till skolorna. På så sätt kan kommunen avveckla de flesta förskolelokalerna.

Diskussioner
Redan nu har man inlett diskussioner med lärare på skolor och förskolor och en hel del farhågor finns, om båda förslagen. En hel del frågor finns också kvar att besvara. Till exempel vad som ska hända med de lokaler som blir tomma.
Margareta Högberg säger att man ser till såväl pedagogiska aspekter som ekonomiska. Dessutom måste man väga in befolkningsprognoser, kommunen har just nu en positiv inflyttning.

Öppna dörrar
- Det viktiga är att vi får en lösning som inte smäller igen dörrar. Vi måste ha möjligheter vid ändrade förhållanden i kommunen.
Sista ordet är ännu inte sagt om det beslut som utbildnings- och kulturnämnden fattat.
Ärendet behandlas av kommunfullmäktige nu i mars. definitivt beslut om de två Ockelboskolornas framtid tas senare i vår.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons