Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt på varg utreds

/

Allt fler vargar har setts i Ockelbo och i Åmot.
Rovdjuren har blivit så pass närgångna att de har setts på en altan.
Men nu handläggs en ansökan om skyddsjakt - och fler ansökningar är på väg in.

Annons

Det är många som säger sig ha sett varg i Ockelbo och Åmot. Bara i år har 84 observationer rapporterats in. Majoriteten av dem är obekräftade, men tidigare i februari kunde GD om vargspår på en altan så väl som blodspår vid kyrkan i Ockelbo.

Spåren var det enda som fanns kvar efter att en eller flera vargar hade attackerat ett annat djur, mitt inne i Ockelbo.

Torbjörn Svensson, som har levt hela sitt liv i Åmot berättade då att vargarna börjar ändra sitt beteende och bli mindre skygga.

– Vargarna har skaffat rävbeteende. De är nyfikna och tar sig in i samhället för att jaga. Det här är första gången som jag ser att de jagat inne i byn, säger han.

Sara Sundin är rovdjurshandläggare på länsstyrelsen och arbetar med frågor om varg. Hon bekräftar att det var varg som fällde ett djur vid kyrkan.

– Man kunde konstatera att det var varg som hade tagit rådjuret vid kyrkan.

De många observationerna har gjort många privatpersoner oroliga och just nu behandlar Sara Sundin en ansökan om skyddsjakt på varg.

– Vi har fått in en ansökan om skyddsjakt på två vargar mellan Ockelbo och Åmot. Beslut om huruvida det blir skyddsjakt eller inte kommer förhoppningsvis under nästa vecka.

Bakom ansökan står invånarna i två byar utanför Ockelbo. I sin ansökan skriver de att det finns ett stort obehag och uppgivenhet över situationen. De vittnar även om närgångna vargar som man måste skrika på för att de ska springa i väg.

– De är ända in på gårdarna, och har man tamdjur är det inte så roligt. Är de ute i skogen är det ingen som har något emot dem, säger en representant för invånarna som står bakom ansökan.

Personen som GD har pratat med säger också att det finns fler ansökningar på väg in till länsstyrelsen och så sent som på onsdagen gjordes en ny observation.

– I går (onsdag) polisanmäldes också att man hade sett varg. Det var ner mot Åbyggeby.

Sara Sundin på länsstyrelsen säger att beslutet om skyddsjakt på varg beräknas vara klart under nästa vecka.

Mer läsning

Annons