Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slakteri dras i långbänk

OCKELBOPlanerna på ett nytt slakteri i Ockelbo före årsskiftet har visat sig vara alltför optimistiska.

Annons
- Det går lite långsammare än vi hade tänkts oss. Men vi har inte tappat hoppet utan nu siktar vi på byggstart i mars, säger Peter Hedman, en av initiativtagarna till det lokala slakteriet.
Tanken är att traktens bönder ska kunna gå in som delägare i slakteriet. Katarina Bolander är lantbrukare och med i projektgruppen för slakteriet. Hon märker att intresset är stort bland kollegorna.
- Många frågar mig hur det går för oss, om det blir någonting. Vi är ju många som helst skulle slippa skicka våra djur till Uppsala där det närmaste slakteriet ligger i dag. Men innan vi kan komma med något konkret förslag till bönderna måste alla pusselbitar vara på plats, hur byggnaden ska se ut och vad allt kommer att kosta, säger hon.
Peter Hedman berättar att projektgruppen nu ska få hjälp av en konsult att projektera lokalen. Sedan blir det lättare att beräkna kostnader och möjligt att söka tillstånd hos kommunen. Lokaliseringsfrågan är inte löst, men ett alternativ är bakom OK-macken vid utfarten mot Sandviken.
Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala har anlitats för att utreda vilken miljöpåverkan och vilka miljövinster ett nytt slakteri i Ockelbo skulle leda till. När anläggningen väl är igång ska den bli omtalad som ett mönsterslakteri, det är gruppens förhoppning.
- Hela idén bygger på att främja djurhälsan, miljön, köttkvalitén och den lokala produktionen, säger Peter Hedman.
Katarina Bolander påpekar att det gärna får dröja ännu längre innan slakteriet är färdigt, om det leder till ett bättre slakteri.
HANNA JANSSON

Mer läsning

Annons