Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöbrist försvårar vargjakt i Ockelbo och Åmot

Skyddsjakten på varg i Ockelbo och Åmot har tidigare hotats av överklaganden från olika djurrättsorganisationer. Nu är det vädergudarna som försvårar jakten.
– Vi behöver nysnö för att dra i gång med jakten på riktigt, säger Per Mellström, rovdjursansvarig i Jägarförbundets Ockelbokrets.

Annons

Länsstyrelsen godkände under förra veckan skyddsjakt på två vargar i området Ockelbo/Åmot. Ett beslut som har överklagats av olika djurrättsorganisationer som vi tidigare skrivit om. I dag var det planerat att skyddsjakten skulle starta, men bristen på snö och saknaden av tydliga syn- eller spårobservationer har försvårat läget och jakten har därför inte påbörjats.

– Vi har fyra, fem personer ute nu som kikar runt efter spår och har koll på området. Men vi har inte dragit igång med jakten än, säger Per Mellström.

Vargarna som jakten berör är ett alfapar som under en längre tid stört människorna som bor i området. Under jakten kommer jägarna därför behöva veta vilken varg som de hittat spår efter och försäkra sig om att det är rätt varg som de jagar.

– Hittar vi något spår så kommer det ta lite tid att försäkra sig om vilka vargar det rör sig om, Länsstyrelsen har fått in observationer på fem vargar i flocken som mest under vintern, säger han.

Det är först när säkra spår efter de rätta vargarna hittats som jakten har möjlighet att starta på riktigt.

– Under tidigare licensjakter har vi varit runt 30 personer som jagat så fler än så tror jag inte att vi kommer bli, säger Per Mellström.

LÄS MER: Ja till skyddsjakt på varg i Ockelbo

Mer läsning

Annons