Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spa-behandling i förhörsrummet

/
  • Sofie Almkvist ser en dröm gå i uppfyllelse nu när hon får plats med en komplett friskvårds- anläggning.
  • Kurbad är det som gäller i  bubbelbadkaret med lejontassar.
  • Anita Svedlund kör yoga med Malin Almkvist, Sofia Sikström och Andreas Löfqvist.
  • Vi jobbar för ditt välbefinnande, säger personalen på Sofies Kroppsvård, Anita Svedlund, Lisbeth Krantz, Sofie Almkvist och Kajsa Persson som är Spa-värdinna.
  • Här jobbar Sofie Almkvist den mesta tiden då hon hjälper folk med medicinsk fotbehandling.

I tio år har Sofie Almkvist drivit salongen Sofies Kroppsvård i Centrumhuset. Nu tar hon ett nytt steg med Spa i polisens tidigare lokaler.
– Nu kan vi profilera oss mot friskvård och skapa nya arbetstillfällen, säger hon.

Annons

1993 blev Sofie Almkvist färdig som medicinsk fotvårdsterapeut och 1994 kom hon till Ockelbo. Där tog hon över salongen 1999 och fram till nu har fotvård varit den stora delen av verksamheten. Men med nya lokaler, från att tidigare haft 34 kvm till i dag 196 kvm, öppnas nya möjligheter.

– Vi har ett rum för massage och ett rum för kroppsinpackningar och healing, säger hon.

Det rummet är helt ljudisolerat då det användes av polisen som förhörsrum. Utanför finns en yta för yoga och ChiBall. En träningsform som kommer från Australien där man med hjälp av bollar tränar upp både styrka, rörlighet och balans. Här har Anita Svedlund kommit in som ny medarbetare och för massagen har hon samarbete med Mats Westman från Åmot.

I den övre våningen finns den stora nyheten, en infrabastu som Sofie Almkvist tror kommer att bli mycket utnyttjad. Hon ser den som en hälsokälla då bastubadet i infrabastun ökar blodgenomströmningen i de små blodkärlen.

– Det här är bra för reumatiker och för personer som har psoriasis och fibromyalgi, säger hon.

Det finns exempel på personer med fibromyalgi som blivit så återställda att de klarat av att gå tillbaka till jobb. Bastun är inte varmare än 60 grader och man kan sitta där i upp till 25 minuter. Svettningen är enorm och Sofie Almkvist pekar på att en sittning i bastun förbränner 900 kalorier. I rummet intill finns ett bubbelbad med kurbad med salt, tång och alger. Sofie Almkvist pekar stolt på badkaret som står på guldfärgade lejontassar.

Tidigare var det två personer som skötte verksamheten, nu utökas arbetsstyrkan och Sofie Almkvist räknar med att ha öppet veckans alla dagar. Verksamheten på kvällar och helger räknar hon främst med grupper och de öppettiderna styrs helt utifrån efterfrågan.

– Sedan räknar jag med att genom samarbete med företag ge verksamhet på olika teman, säger hon.

Från en utgång i lokalen kan besökaren komma direkt ner till badhuset där det finns gym och annan friskvårdsverksamhet. Men Sofie Almkvist räknar med att fotvården även fortsatt kommer att vara en mycket efterfrågad behandling. Här är det kö för att få tid och hon har ett stort antal fasta kunder.

– Sedan är det många som är här som sommargäster från Mälardalen som utnyttjar fotvården då våra priser ligger så mycket lägre, säger hon.

Egentligen har hon varit färdig Spaterapeut i tolv år, men hon menar att då var det en verksamhet som var före sin tid. Nu har folk upptäckt att man ska ta hand om sig för att må bra i vår stressiga tid.

– Vi vet att den som inte avsätter tid för friskvård, förr eller senare tvingas avsätta tid för sjukvård, säger hon.

Hon beräknar att hon investerat upp emot 100 000 kronor för utrustning, något hon hopas ska vara väl investerade pengar då verksamheten nu känns komplett.

Sofie Almkvist kommer även att erbjuda lättare mat och sallad till besökarna både dagtid och till kvällsgrupper. I ett rum finns möjlighet till konferenser för mindre grupper som vill kombinera konferensen med friskvård.

Mer läsning

Annons