Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkrav drabbar föreningar

OCKELBO
Kommunstyrelsen föreslår en oförändrad skatt i Ockelbo och fortsätter att spara kraftigt främst för utbildnings- och kulturnämnden liksom socialnämnden. Bara vänsterpartiet vill ha en skattehöjning med 65 öre. Det skulle öka intäkterna med runt fyra miljoner kronor.

Annons
Utbildnings- och kulturnämnden i Ockelbo sparar inför nästa år sammanlagt tre miljoner kronor. Det slår hårt på föreningarna med kraftigt sänkta bidrag, sammanlagt 600 000 kronor. Kulturstationen läggs ner enligt förslaget och biblioteken drabbas. Bidragen till studieförbunden halveras och materialanslagen till förskolan och skola sänks.
Ändå är kommunalrådet Staffan Nordqvist optimist och uttrycker en beundran för föreningarnas företrädare.
- Det finns en förståelse för vår ekonomiska situation som gör att protesterna inte blivit så stora, säger han.
Redan tidigare har socialnämnden lagt sina sparkrav som främst berör boende på Sjöängsgården. Här sker en minskning med tio platser. Sammanlagt sparar socialnämnden 1,7 miljoner kronor.
Taxan för vatten och avlopp höjs från årsskiftet med åtta procent och ytterligare åtta procent 2005. Målet är att kostnaderna för vatten och avlopp ska vara helt taxefinansierade.
Moderaterna kom med fyra egna yrkanden till budgetbeslutet. De kräver att alla bidrag till studieförbunden stoppas. Pengar som i stället ska gå till föreningslivet.
- Här ser vi ett behov då de får stora nedskärningar och det gäller verksamhet för ungdomar, säger Rune Davidsson.
Moderaterna kräver också att kommunens näringslivsenhet avvecklas. I stället ska en deltidstjänst inrätts under kommunstyrelsen med ansvar för samordning. Kommunen ska även avsluta all sponsring till Ockelbo Basketklubb så snart som möjligt.
Vänsterpartiet kom bara med krav på skattehöjning. Deras förslag till budget kommer att presenteras vid kommande fullmäktigemöte.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons