Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp i tullen för hjälpsamma elever

OCKELBO
En hjälpsändning från Perslundaskolan i Ockelbo sitter fast i tullen i Lettland.
Tullen vägrar att släppa in deras buss full med vinterkläder och blöjor i landet.

Annons
- Vi har fått se mycket sovjetisk byråkrati i vitögat, säger läraren Ulf Gräsberg upprört.
I fredags kom En spänn-gänget från Perslundaskolan fram till Lettland med sin femte hjälpsändning. Den innehåller kläder, blöjor och annat som de samlat ihop i Ockelbo. Som Gefle Dagblad berättat om i flera artiklar har deras tidigare hjälpresor varit väldigt lyckade, men den här gången var det stopp.
Tullen vägrade att släppa in deras folkvagnsbuss eftersom de inte hade med sig bilens ägarbevis i original. En kopia dög inte åt de nitiska tjänstemännen.
Gruppen tvingades att hyra en ny buss, men säckarna med saker blev kvar i tullen.
- Vi blev lovade att få hämta en del grejer under lördagen, men när vi kom dit var det bara personliga saker vi fick ta, säger Ulf Gräsberg.
Efter en hel dags förhandlande fick de slutligen ta med sig ett tiotal säckar fyllda med blöjor som de delade ut i den fattiga staden Saldos.
I går gjorde de ett nytt försök med tullarna, och lyckades tjata igenom ytterligare några säckar av hjälpsändningen.
- Men vi har bokat hemresa i dag klockan fem, och hälften av sakerna finns fortfarande i tullen. I värsta fall får vi ta med oss lasten hem igen, säger Ulf Gräsberg.
Något som skulle kännas som ett stort nederlag. I Saldos träffade de otroligt fattiga människor som verkligen hade behövt de varma overaller och vinterskor som ligger lastade i bilen, förklarar han.
- Vi har kontakt med en organisation som heter Patakeni som hjälper oss att hitta fattiga. Vi måste försöka låta dem ta över sakerna, men det verkar vara svårt, säger Ulf Gräsberg.
Magnus Lundquist
026-277598
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons