Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp vid gränsen

/
  • Det är bara att lasta in sakerna i källaren på Perslundaskolan igen inför nästa hjälpsändning. Den lettiska tullen vägrade att släppa in grejorna. - Det är jobbigt. Men vi får spara grejerna till nästa hjälpsändning, konstaterar Therese Borglund. Foto: LARS WIGERT

OCKELBO - Det är taskigt av tullarna att de inte vill att vi ska hjälpa deras land. Therese Borglund suckar när hon släpar en säck rena barnkläder nedför trappan till En-Spännredaktionen. En säck som varit vid Lettlands gräns och vänt.

Annons
Therese Borglund och de andra Perslundaeleverna kom hem till Ockelbo igen i går eftermiddag.
Som Gefle Dagblad har berättat i flera artiklar åkte de till Lettland i torsdags med en stor hjälpsändning. Men hela rasket fastnade i tullen.

Först var orsaken att de hade fel papper på bilen. Ägarbeviset var inte i original, hävdade tullarna. När den frågan var utredd kom nästa kalldusch:
- Tullen i Sverige hade skrivit i våra papper att hjälporganisationen Papakieni var mottagare. Den lilla anteckningen gjorde att det var helt kört att få in grejerna, säger läraren Ulf Gräsberg.

Han förklarar att bistånd måste lämnas som en personlig gåva.
Efter två dagars tiggande och bedjande för olika tulltjänstemän lyckades man få igenom omkring hälften av säckarna, som man lastade på en hyrd bil och delade ut till fattiga.
Den starkaste upplevelsen var enligt ungdomarna att återse Renalda, en fyraåring som lever under miserabla förhållanden och som gruppen träffade under deras förra hjälpsändning i våras.
- Jag vet inte om man kan kalla det för ett hem, det hon bodde i. Det stank kattpiss och hade stampat jordgolv. Vi handlade mat åt dem, säger Ulf Gräsberg.
Renalda ska bli En Spänn-redaktionens fadderbarn. Hon ska få hundra kronor i månaden, har man bestämt. Mycket pengar i Lettland. Kvinnan hon bor hos tjänar motsvarande 400 kronor i månaden.

I söndags gjorde gruppen ett sista försök att få in resten av sin hjälpsändning i landet och ge bort den till biståndsorganisationen Papakieni.
Då kom tullarna med en helt nytt krav:
- Att en lettisk läkare skulle intyga att lasten var fri från smitta av TBC och gulsot. Då gav vi upp, säger Ulf Gräsberg.
Så nu ligger det en busslast rena underkläder, vinteroveraller, blöjor och hygienartiklar på En Spänn-redaktionen i Ockelbo igen.
Precis som det gjorde i onsdags innan avfärden.
- Vi får spara det till nästa hjälpsändning, säger Therese Borglund uppgivet.

Trots allt vill inte någon av resenärerna kalla resan för fiasko. De träffade många fattiga och delade ut det de hade lyckats ta in i landet. Förutom den extra kostnaden för en hyrbil gjorde de allt de hade planerat.

Magnus Lundquist
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons