Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden om monarkin hårdnar på nätet

Striden mellan republikaner och rojalister hårdnar en vecka efter beskedet om förlovningen mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

Annons

Tiotusentals personer protesterar nu på Facebook mot att de måste betala för bröllopet.
Gruppen Vägra betala Victorias bröllop hade på torsdagen över 27 000 medlemmar och mer än 1 000 inlägg på loggen. ”Jag betalar ditt bröllop, om du betalar mitt” är en återkommande kommentar.
Det är svårare att hitta stöd för att bekosta bröllopet.
Exempelvis hade gruppen Vi som vill betala Victoria och Daniels bröllop samma dag en medlem, efter att den andre medlemmen hoppat av.
Vinner på Facebook
Desto fler finns i Våga betala Victoria och Daniels bröllop som samlar en bit över 200 personer.
”För oss som med glädje står för varenda krona av Kronprinsessan Victorias och Daniels bröllop! Hurra!” är gruppens slogan.
Överlag ser republikanerna ut att vinna striden i de sociala medierna. Rojalistiska föreningens Facebook-grupp hade på torsdagen 127 medlemmar – Republikanernas över 2 800.
– Vi har ökat snabbt efter Obamas installation och nu förlovningen. De senaste dagarna har vi fått flera hundra nya medlemmar. I själva föreningen är vi nu runt 3 500 personer, säger Magnus Simonsson, sekreterare i Republikanska föreningen, till TT.
”Stort monarkistöd”
Men även Rojalistiska föreningen vädrar morgonluft.
– Vi har otroligt många besök på hemsidan och det slår alla rekord. Vi får 50 nya anmälningar per dag. För ett halvår sedan var det kanske en om dagen, säger föreningens ordförande Patrik Åkesson.
Om det lägre medlemsantalet på Facebook säger han att det nog handlar om att gruppen är relativt ny. Totalt har själva föreningen ”ett par tusen” medlemmar.
– Stödet för monarkin är väldigt stort, även om man kan få en annan känsla när man läser kvällstidningarna, säger Åkesson.

Mer läsning

Annons