Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tavla till minnesfond

/
  • Allt våld omkring oss och speciellt det som skett i Ockelbo har fått konstnären Tony Warren att skapa ett stilleben som ska bli en oljemålning. Målningen blir vinst i ett lotteri som ska ge pengar till den mördade Claes Anderssons minnesfond. Foto: GUN WIGH

OCKELBO En tavla och 2 000 lotter, minst, ska ge en ordentlig skjuts till Claes Anderssons minnesfond i Ockelbo. Tony Warren ska måla tavlan som är vinsten och också sälja lotter à 500 kronor. Allt i Rotarys regi.

Annons
Lilla Ockelbo är hårt drabbat av våld och brott. I oktober mördades Claes Andersson kallblodigt på sin egen trappa.
Några veckor senare rånades OK-macken, som också haft ett otal inbrott. Många företag på orten drabbas regelbundet av inbrott och skadegörelse.
En fond till Claes Anderssons minne har nyligen bildats. Den kommer att dela ut pengar till ungdomar som gjort något extra och vågat stå emot våldet. De som visat civilkurage.

Vid ett Rotarymöte i Ockelbo nyligen kom Tony Warren på en idé att få in pengar till minnesfonden. Han är verksam som konstnär och jobbar mycket med porträtt och stilleben. Han ska nu måla en tavla i sin speciella teknik.
Tavlan blir vinsten i ett lotteri där varje lott ska kosta 500 kronor och där alla pengar ska gå direkt in i minnesfonden.
- Jag ska sälja lotterna, säger han. Jag tänker börja med närområdet, det vill säga först Ockelbo och sedan Gävle och Sandviken, sedan blir det resten av länet.
Man har ansökt om att få sälja 3 000 lotter, och Tony Warren är inte främmande för att ge sig vidare ut till fler Rotaryklubbar i landet. Våldet är aktuellt överallt.

Tavlan är ett stilleben. Där finns den mördade Claes Anderssons skjorta, en docka som faller ur en dockvagn, krossade glasögon och en uthälld godispåse.
- Det har att göra med barnet, säger Tony Warren. Allt börjar redan hos det lilla barnet.
Leksakerna kommer från Claes Anderssons familj. Företag i Ockelbo har sponsrat de andra delarna i stillebenet.
- Jag tjänar inte ett rött öre på det här, säger Tony Warren, men händelsen har berört mig så fruktansvärt.
Han lovar att tavlan kommer att bli "jättejättebra" och att den ska målas med en enorm känsla.
Om ungefär en och en halv månad ska den vara färdig, den finns bara som upplagt stilleben än. Alla detaljer kring lotteriet är inte färdiga men ska bli i veckan.
Redan har många tingat på lotter.

Lotta Hildingson
026-27 75 91
lotta.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons