Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timmarna som skakade Ockelbo

OCKELBO
Det drama som slutade med att 70-årige Claes Andersson, Ockelbo sköts ihjäl hade sin upprinnelse i Söderhamn klockan tolv på måndagen. Då stals en vit Mazda i Söderhamn av tre män, en från Nordanstig, en från Söderhamn och en från Gävle.

Annons
Strax efter klockan 21: Männen kommer till en fastighet i Vansbron, några kilometer öster om Ockelbo. De är beväpnade och tar sig in i huset där sonen är ensam hemma. Sonen tvingas öppna faderns vapenskåp och tjuvarna tar jaktvapen som finns i skåpet.

Vid 21.30-tiden: Tjuvarna har lämnat fastigheten i Vansbron och sonen i huset ringer polisen. En patrull från Bergby finns i trakten och den ställer sig vid en korsning i Stenbäcken som ligger mellan Vansbron och Ockelbo.

Strax före klockan 22: Den vita Mazdan kommer och polispatrullen försöker stoppa bilen. Tjuvarna öppnar eld mot polisbilen och kör vidare mot Ockelbo. Det visar sig senare att de svänger norrut på väg 272.

Klockan 22: Tjuvarnas stulna bil börjar krångla i Säbyggeby, ett par kilometer norr om centrala Ockelbo. De överger bilen och går till 70-åringens villa där de bankar på dörren. Claes Andersson kommer ut och tjuvarna hotar honom och kräver att få hans bilnycklar. Han vägrar och blir nedskjuten med två skott. 70-åringens son hittar sin far skjuten och larmar polisen.

Strax efter klockan 22: Polisen går ut med ett så kallat länsanrop om skottlossningen mot poliserna. Man begär också hjälp från polisen i Dalarna. Larmet om skottlossningen leder till en av de största polisinsatserna hittills i Ockelbo. I stort sett alla tillgängliga patruller åker mot Ockelbo. Minst fem ambulanser och en akutbil skickas också dit.

Vid 23-tiden: Polisen har nu klart för sig att de båda beväpnade tjuvarna finns i 70-åringens villa. Polisen slår en ring kring villan samtidigt som man kallar in den nationella insatsstyrkan. Man spärrar också av väg 272 både norr och söder om villan och börjar vänta.

Klockan 01.05: Korsningen mellan vägarna 303 och 272 är full av utryckningsfordon: Fem ambulanser, akutbil, flera polisbilar från olika håll. Mitt i vägen står en polis i skottsäker väst med ett skjutklart automatvapen. På ena sidan av korsningen står ett stort pressuppbåd: Fotografer och reportrar från tv och tidningar.

Klockan 01.25: Över polisradion kommer ett meddelande att kvinnan är i säkerhet. Det är alltså Claes Andersons hustru som förs i säkerhet av polisen.

Klockan 01.30: Den nationella insatsstyrkan ledningsbil kommer till korsningen och kör in mot centrala Ockelbo. Strax därpå kommer huvudstyrkan i två stora svarta jeepar. Också de bilarna kör mot centrum. Plötsligt startar alla ambulanser och kör in mot centrum. En polis säger att man upprättar en ny ledningscentral i polisstationen. Vid torget pratade vi med Tobbe Eriksson, ledare för ambulansinsatsen:
- Jag kom hit vid 22-tiden. Vi har ambulanser från Ockelbo, Gävle, Söderhamn, Bollnäs och Sandviken. Ockelboambulansen var förstås på plats först, säger han.

Strax före klockan 02.00: Ockelbos närpolischef Svante Wallquist kommer till pressuppbådet i korsningen och håller en kort presskonferens.
- Nu ska vi försöka upprätta en kommunikationslinje med männen i villan. De är åtminstone två därinne. Det vi vet just nu är att de tog sig in i en fastighet i Vansbron där de tvingade sonen i huset att öppna vapenskåpet. De stal jaktvapnen där och fortsatte i bil. Sonen larmade polisen och kollegor från Bergby försökte stoppa tjuvarna och blev beskjutna.

Klockan 03.25: Insatsstyrkan kör mot villan. Polisen försöker etablera kontakt med männen som befinner sig på andra våningen.

Klockan 04.20: Plötsligt hörs polishundar skälla i närheten av villan. Ett anrop på polisradion konstaterar kort och gott: De gripna står mot väggen. Dramat slutade med att de båda männen kom ut ur villan självmant.

Klockan 04.30: En polisbil med blinkande utryckningsljus kommer i hög fart från villan. Den kör mot centrala Ockelbo för att en stund senare komma tillbaka och svänga mot Gävle. I baksätet fanns de båda gripna männen som misstänks för mord, mordförsök och vapenstöld.

Klockan 04.45: Ambulanserna lämnar Ockelbo.

Klockan 05.30: GD får en kort intervju med insatsledaren Jan Gummås och närpolischefen Svante Wallquist.
- De kom ut själva. Nu ska vi ha en genomgång med all personal, säger Svante Wallquist.
Jan Gummås är fåordig men berättar att insatsen bestått av 40-50 polismän och att en av de gripna är identifierad och att han kommer från Gävleborgs län. Han säger också att polisen inte har behövt avlossa några skott.
Var gripandet dramatiskt?
- Nja, det är förstås alltid dramatiskt när det är vapen inblandade, säger Jan Gummås.

Strax före klockan 06.00: Vägspärren vid korsningen mellan vägarna 303 och 272 hävs. Vid villan där Claes Andersson sköts ihjäl står en polisbil med två poliser kvar.

ANDERS WENNBERG
026-15 93 03
anders.wennberg@gd.se

Mer läsning

Annons