Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trion häktas för Ockelbomordet

GÄVLE
På fredag morgon mellan åtta och nio lämnar vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand in sin begäran att trion som ska ha mördat Claes Andersson i Ockelbo häktas.

Annons
På torsdag eftermiddag anlände rättsläkare till Gävle för att fastställa dödsorsaken.
Ingen med inblick i utredningen ville avslöja varför misstankarna mot en 29-årig gävlebo ändrades till att omfatta även mordförsök eller dråp på 70-åringen, i stället för som tidigare enbart skotten mot en polispatrull.
Det är alltså i dag som den första prövningen av polisens mordutredning äger rum.
Sandvikens tingsrätt ska avgöra om bevisen räcker för att häkta gävlebon och de två männen från Hälsingland, 25 och 26 år, som misstänkta för mord på 70-årige Claes Andersson, för mordförsök på två polismän och för stölden av flera grovkalibriga jaktvapen från en gård i Vansbron.
Sedan tidigare hade den 29-årige gävlebon nekat till alla anklagelser. Resultatet blev detsamma när övriga två förhördes av utredare i onsdagskväll. De medgav att de varit i huset i Ockelbo men nekade till mord.
Åklagare Mikael Hammarstrand ville inte kommentera om det är en ovanligt komplicerad utredning, men är optimistisk.
- Vi ser med tillförsikt på utredningsläget, säger han.
Flera personer bekräftar att de tre gripna är de enda som är inblandade. Ingen annan är anhållen i sin frånvaro, efterspanad eller på väg att gripas.

Nytt Lindomefall?
Gefle Dagblad har beskrivit hotande svårigheter i den pågående utredningen. Till en del är anledningen att skottlossning inträffade vid två tillfällen. Hela utredningen syftar till att avgöra vilket vapen som användes när och vem som hade fingret på avtryckaren.
Männen kan ha hanterat vapnen mellan sig. Därför är det osäkert om eventuella fingeravtryck binder en misstänkt till mordet eller mordförsöket på polismännen.
För litet är känt om utredningen för att man ska kunna uttala sig om risken av ett nytt Lindomefall. Då begicks ett mord på en äldre person i dennes hem. Både vittnen och teknisk bevisning saknades. De två misstänkta skyllde på varandra. Trots att någon av dem uppenbarligen var skyldig friades båda från mordmisstankarna.
I går eftermiddag kom anställda vid rättsläkarstationen i Uppsala till Gävle. De skulle undersöka kroppen. Deras konstaterande av dödsorsaken kommer att ingå i bevisningen mot de anhållna.
- Vi blir klara under dagen, säger Lars Eriksson, rättsläkare.
Även om gävlebon och männen från Hälsingland häktas under fredagen dröjer det troligen mer än de vanliga tre veckorna innan de åtalas.
- Jag utesluter inte att det blir i början av nästa år, säger Mikael Hammarstrand.
En orsak är väntan på resultaten från de omfattande tekniska undersökningar som gjorts på bland annat mordplatsen.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons