Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffare regler för färdtjänst i Ockelbo

OCKELBOReglerna för färdtjänst i Ockelbo kommun ska bli tuffare. Det föreslås i en utredning.

Annons
Bland annat ska färdtjänst med taxi utanför kommunen begränsas.
Dessutom bör Ockelbo ansluta sig till beställningscentralen i Segersta.
Det är kommunens trafikgrupp som har gjort en översyn av färdtjänstreglerna i kommunen. De ändrade reglerna ska tas av kommunfullmäktige den 16 december och ska dessförinnan upp i kommunstyrelsen. Men innan beslut tas ska olika instanser få säga sitt. Förslaget är just nu ute på remiss till humanistiska nämnden, handikapprådet och pensionärsrådet.
I det nya förslaget skriver Siv Johansson, färdtjänsthandläggare i Ockelbo, att nuvarande regler är i behov av justering. Det är speciellt två frågor som står i fokus för översynen, resor utanför kommunen och samåkning. Där föreslås en åtstramning.

Tåg i stället
Från och med i höst trafikeras till exempel sträckan Ljusdal-Gävle med handikappanpassade tåg. Det skulle kunna innebära att färdtjänsttagare kan få färdtjänst med taxi till och från tåget i stället för att som i dag få åka taxi hela sträckan.
- Resor utanför kommunen med taxi bör därför prövas varje tillfälle. Färdtjänsttagare får åka två gånger i månaden utanför kommunen, skriver Siv Johansson.
Hon skriver också att det i dag sker många resor med enstaka resenärer där samordning borde vara en möjlighet. Det gäller till exempel handlingsresor med taxi för färdtjänsttagare som är bosatta i byarna som åker för att handla i till exempel Ockelbo.
- En skärpning i detta avseende får positiva ekonomiska konsekvenser.
Just samordningsvinster är ett av de tyngsta argumenten för att gå med i beställningscentralen i Segersta. Centralen har helt andra möjligheter att samordna färdtjänstresor än vad kommunen har. I ett förslag föreslås därför att Ockelbo ansluter sig till beställningscentralen efter årsskiftet.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons