Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysksmedjan i Åmot värd att renoveras

ÅMOT
Stiftelsen Bunges kapell i Åmot vill rusta upp den gamla tysksmedjan i byn, något som skulle kosta 800 000 kronor.

Annons
Hittills har man fått ihop 100 000 kronor.
Genom åren har det genomförts många kultursatsningar i Åmot. Förutom det rustade kapellet, där det bland annat är servering och utställningar under sommaren, kan turister vandra längs den så kallade bruksslingan eller besöka den renoverade tullkvarnen, byggd 1762. För ett par somrar sedan renoverade man den gamla bagarstugan. Nu vill stiftelsen alltså göra ytterligare satsningar.

En av de finaste
- Den tysksmedja som finns här är den finaste av de kvarvarande smedjorna i landet, säger Hans-Erik Sakari, ordförande i stiftelsen Bunges kapell.
Tysksmedjan användes under 1800-talet för att på ett speciellt sätt ta fram järn.
- Vi tycker att det är viktigt att bevara den för framtiden.
Därför har stiftelsen satt igång arbetet med att söka pengar och man har skickat ansökningar till en mängd olika stiftelser och fonder. Hittills har man alltså fått 100 000 kronor i bidrag från Kopparfors skogliga fond.
Ett led i upprustningen av tysksmedjan är också att renovera det gamla kolhuset. För det har man sökt bidrag från länsstyrelsen, något svar har man dock inte fått. Förhoppningen är att komma igång så fort som möjligt.

Öppet i sommar
Bunges kapell kommer att ha öppet som vanligt i sommar, varje dag under två månader. Dessutom blir det även i år utställningar i kapellet. Även kvarnen och bagarstugan kommer att ha öppet vissa dagar.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons