Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägbelysning ifrågasätts

OCKELBO
Tänker kommunen se till att alla Ockelbos medborgare behandlas lika när det gäller vägbelysningen? Den frågan ställer Owe Hellberg, v, till kommunstyrelsens ordförande kommunalråd Staffan Nordkvist, s, inför nästa fullmäktigesammanträde.

Annons
Hellberg anser att kommunen bryter mot likställighetsprincipen när Ockelbo vägförening med delvis kommunala pengar betalat kostnaderna för att tända vägbelysningen tidigare än beslutat.

Hälften släckta
I mars i år beslutade nämligen kommunstyrelsen i Ockelbo att dra in på vägbelysningen. Genom att släcka hälften av all belysning sparar man 150 000 kronor. Dessutom sparas ytterligare 60 000 kronor genom att man släcker belysningen redan den 1 april och inte tänder den igen förrän den 1 september.
Ockelbo vägförening, som verkar i centralorten, gillade inte beslutet utan bestämde sig för att betala vad det kostade att tända belysningen tidigare. Därför har lamporna varit tända under större delen av augusti.
Men eftersom Ockelbo kommun och Ockelbogårdar AB står för mellan 30 och 50 procent av vägföreningens avgifter är kostnaden delvis finansierad av skattepengar, hävdar Owe Hellberg.

En del gynnas
Han anser därför att kommunen bryter mot likställighetsprincipen i kommunallagen i den här frågan. Bara en del av kommuninvånarna gynnas på bekostnad av de som bor i andra kommundelar.
Owe Hellberg frågar också om Staffan Nordkvist, om han svarar ja på frågan, i så fall är beredd att se till att övriga invånare i kommunen också får en trafiksäker och trygg miljö.
LOTTA HILDINGSON
026-27 75 91
lotta.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons