Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallningen på mordplats avblåst

GÄVLE Ingen advokat protesterade mot omhäktning. Därmed ska de mordmisstänkta från Hälsingland, 26 och 26 år, tillsammans med en 29-årig gävlebo åtalas först om två veckor. Samtidigt ställde åklagaren in den vallning på brottsplatsen som var planerad till fredagen.

Annons
Vallningen, eller så kallad syn på brottsplatsen, skulle genomföras i går. Det kunde GD rapportera redan i tisdags. Det är också anledningen till att vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand blåste av vallningen.
- Pressen kände till det. Det är ingen illvilja. Men vi vill inte att de anhöriga ska utsättas, säger Mikael Hammarstrand.
De tre männens försvarare skulle med egna ögon få se på vilka platser deras klienter enligt misstankarna begick en rad svåra brott - grovt rån i Vansbron, mordförsök på två poliser i Stenbäcken och mord på Claes Andersson inne i Ockelbo.
Nu kommer vallningen att genomföras vid en tidpunkt som polis och åklagare försöker hemlighålla.
Att åtal inte skulle väckas i går har varit känt en tid. Men Mikael Hammarstrand varnar att åtalet kan dröja ännu längre än till den 21 november.
Anledningen är att fynden från den mycket omfattande, tekniska undersökningen på de olika brottsplatserna nyligen sändes till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL. Där har ärenden samlats på hög på grund av utredningen av mordet på Anna Lindh. Även om Ockelbomordet prioriteras på SKL kommer analyserna att dröja.
När SKL är klara ska de misstänkta konfronteras med uppgifterna i nya förhör.
- Det är inte uteslutet att åtal väcks om två veckor. Men det är för tidigt att spekulera i det. Nu intensifieras förhören, säger Mikael Hammarstrand.
Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons