Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern vill höja skatten

OCKELBO Med en skattehöjning på 65 öre vill vänstern i Ockelbo ge 1,7 miljoner kronor mer till socialnämnden.
- De pengarna vill vi öronmärka för deras behov för oförutsedda utgifter inom vård och behandling och LSS, säger Owe Hellberg.

Annons
Skattehöjningen innebär ökade intäkter till kommunen på fem miljoner kronor.
Vänsterpartiet i Ockelbo arbetar vidare för en skattehöjning. Partiet lägger ett eget budgetförslag till kommande fullmäktige. Kommunen behöver mer pengar för att verksamheten inte ska bli alltför torftig.

Inte minst inom socialnämnden finns behov, något som nämnden framhåller i sina äskanden. Ändå har dess budget bantats kraftigt, något som Owe Hellberg inte accepterar.
Vänsterpartiet vill bibehålla nivån på föreningsbidragen och inte heller spara på skolmaterial. Det innebär ökade kostnader med 900 000 kronor.
Gatubelysningen i Ockelbo har diskuterats flitigt sedan besparingarna började i våras. Då släckte kommunen ner belysningen en månad tidigare än vanligt och den tändes en månad senare i höst.

Samtidigt släcktes i princip varannan lampa för att halvera energikostnaden. Tekniska kontoret vill under elva år byta ut alla kommunens 3 000 gatlysen till energisnålare, något som efter 2013 innebär en halverad energikostnad.
Vänsterpartiet vill gå snabbare fram och under tre år genomföra alla byten med 1 000 lampor varje år, en total investering på 4,5 miljoner kronor. Förslaget ger totalt en besparing då vinsten i energikostnad överstiger de ökade driftkostnaderna räknat på amortering och ränta på investeringen.

Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons