Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen väcker känslor

OCKELBO
Det var rovdjursdebatt i Ockelbo på måndagskvällen, eller rättare sagt vargdebatt. Det var SSiR, Sveriges Samarbetsforum i Rovdjursfrågor, som arrangerade mötet som endast lockat ett 50-tal intresserade. Så sent som för ett år sedan drog vargdebatten i Kuxahallen 750 intresserade.

Annons
Förutom jägarnas skäll på paneldeltagarna Lars Bonde, Länsstyrelsen och Johan Bondegård, Naturvårdsverket fanns också Patrik Norinder, moderaterna och debattledaren Tage Collberg på podiet.
- Många riksdagsledamöter vill ha en förändring när det gäller rovdjurspolicyn, menade Patrik Norinder. Som det ser ut idag är det miljöpartiet och vänstern som sätter stopp för ändringarna.
Norinder hoppades också att minoriteten i riksdagen inte skulle blockera en förändring.
- Rovdjursfrågan är ett känsligt ämne, menade Norinder. Sedan tycker jag också att det är underligt att sätta en siffra på att det ska finnas 200 varg i Sverige. Vi skulle klara oss bra med en betydligt mindre stam.
SSiR har haft en debattrunda och Ockelbo var fjärde och sista besöksplatsen.
- Nödvärnsparagrafen måste förändras, menade Tage Collberg. Det har alla varit överens om på debatterna.
Enligt Collberg kostar rovdjuren svenska samhället två miljarder per år. Vargen har också fört in 40 olika sjukdomar och att allemansrätten blivit begränsad på grund av rovdjuren.
- Två miljarder är fantasisummor, menade Johan Bondegård.
Det diskuterades också om utplantering av rovdjur. Något som Naturvårdsverket inte vet något om.
- Uppdrag granskning tar upp problemet om några veckor, sa Tage Collberg.
JÖRGEN LARSSON

Mer läsning

Annons