Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vegetarisk korv från Ockelbo

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERG Smakar mycket. Torbjörn Edlund stoppar glatt i sig av sin nya produkt, en vegetarisk korv tillverkad i Ockelbo. Trots att han själv är köttätare tycker han att korven är ett perfekt livsmedel som ligger rätt i tiden.

GÄVLE / GD testar
Vegetarisk korv från Ockelbo?
Jo, det finns faktiskt.
I går serverades premiärkorvarna på Brynäs Rotaryförenings lunchmöte på Söderhielmska gården.

Annons
Och redan till hösten kan de finnas på marknaden.
Bakom korven står Gästrike Vegetariska Livsmedelsutveckling AB, ett företag som för tillfället delar lokaler med Ostpacken och JKP i Ockelbo.

Ovovegetarisk
Korven är ovovegetarisk, den innehåller alltså ägg, precis som de flesta andra vegetariska produkter på marknaden. Den stora skillnaden är att den inte är gjord på soja.
-Soja är ett allergiframkallande ämne, därför ville vi göra något annat, säger Torbjörn Edlund, som står bakom projektet.
Han förklarar att korven är baserad på vete- och rismjöl vilket innebär att den innehåller gluten. Utvecklingen av korven har tagit fem år.
-Först försökte vi komma ifrån det här med gluten. Men det gick inte så bra. Sen försökte vi komma förbi äggviteämnen som bindemedel, men det gick inte heller. Det var två återvändsgränder som vi var tvungna att backa ut ur, säger han som förklaring till att utvecklingen tagit så lång tid.

Tjock, kryddad korv
Men nu är produkten klar. En tjock, ganska kryddad korv som påminner om en frukostkorv till utseendet.
-En del tycker att den är för stark och påminner om chorizo. Men det är ju bara att ändra kryddningen, säger Ove Danielsson från IUC
Gävleborg som stöttat projektet ekonomiskt.
Nu gäller det bara att få ut produkten på marknaden. Vilket inte är helt lätt.
-Vi skulle behöva investera lika mycket i marknadsföring som för lokaler, personal och produktion. I ett första skede tror vi att vi satsar på restaurangbranschen och storkök, säger Torbjörn Edlund.
Korven är tänkt att bli första steget till ett större sortiment. Närmast väntar vegetariska "köttbullar, hamburgare och köttfärs" gjorda på samma råvara.
MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons