Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Victorias bröllop dyrt för polisen

Annons

Ett prinsessbröllop i Stockholm kommer att kräva månader av förberedelse för polisen.
Och dyrt blir det.
– Säkert kommer det att kosta mer än årets nationaldagsfirande som går på 1,4 miljoner, säger polismästare Christian Agdur till TT.
Operativa enheten, som Agdur är chef för, har just avslutat planeringen för nationaldagen 6 juni om ungefär fyra månader. Det är den normala förberedelsetiden för större polisinsatser.
Nationaldagen är en besvärlig dag polisiärt sett, med hög risk för sammanstötningar mellan högerextremister och vänsteraktivister. Dessutom är det i år landskamp i fotboll mellan Sverige och Danmark samma dag och en stor mc-träff i Norrtälje. Polismyndighetens kostnad är alltså kalkylerad till 1,4 miljoner kronor.
– Men ett prinsessbröllop blir ännu större trots att det där inte finns någon direkt hotbild. Människor kommer från hela världen och säkert ett pressuppbåd utan like. Problemet blir att klara trafik och logistik, säger Agdur.
Polisens nationella förstärkningsorganisation innebär att de tre största städerna alltid ska ha en viss numerär beredd att rycka ut med kort varsel. För Stockholms del handlar det om 500 poliser och det bör räcka för bröllopet, tror Agdur. Det är sällan man behöver kalla in poliser från andra delar av landet.

Mer läsning

Annons