Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wij kan få genbank för rosor

/
  • ARKIVBILD Bevaras. Wij trädgårdar i Ockelbo skulle kunna bli genbank för gammaldags rosor från Norrland.

OCKELBOWij trädgårdar i Ockelbo har chansen att utses till nationell genbank för Norrlands alla rosor.

Annons
- Det skulle ge rosenträdgården i Ockelbo en nationell status. Som jag ser det är det fullt möjligt, säger Lars-Åke Gustavsson, chef för Fredriksdals rosarium i Helsingborg och ansvarig för inventeringen av rosor i det nationella programmet för odlad mångfald.
I måndags höll Lars-Åke Gustavsson, som är en av Sveriges mest kända rosexperter, föredrag om "Rosor norr om Dalälven" i Ockelbo. Då avslöjade han också att rosenträdgården skulle kunna bli genbank, eller klonarkiv, för rosor som tål ett norrländskt klimat.
Lars Krantz, som dragit i gång Wij trädgårdar ser positivt på möjligheten:

Höjd status
- Det vore väldigt roligt, för det skulle höja statusen på hela trädgårdsprojektet, om rosenodlingen fick ett mer vetenskapligt syfte, kommenterar han.
Det nationella programmet för odlad mångfald syftar till att bevara gamla kulturväxter i Sverige. I första hand arbetar man för att bevara den genetiska mångfalden bland livsmedelsgrödor som potatis och grönsaker, men i förlängningen kan också andra kulturväxter skyddas.
- En genbank för rosor ligger nog några år fram i tiden. Men vi har kommit så långt att vi eventuellt ska starta en genbank för frukt-, bär och nötter på Balsgård. Om det fungerar skulle rosorna kunna bli nästa steg, säger Agneta Börjesson, samordnare för programmet på Jordbruksverket.
Lars-Åke Gustavsson leder i dag arbetet med att inventera vilka gamla rosor som finns i Sverige. Arbetet hittills har gått ut på att undersöka vilka metoder som är mest effektiva och har koncentrerats på att finna fyllda kanelrosor och fyllda pimpinellrosor, som ofta går under namnet "Finlands vita ros". Hittills har man gjort 150 fynd på det här sättet.
- Den bästa metoden har faktiskt visat sig vara att vända sig direkt till medlemmar i hembygdsföreningar. De har ofta god kännedom om var det finns fina rosenbuskar, säger Lars-Åke Gustavsson.
Inventeringen har redan lett till att man hittat en lokal form av Finlands vita ros som snart kommer att börja säljas i plantskolorna, säger Lars-Åke Gustavsson:
- Finlands vita ros har blommor som ofta ruttnar när det är regniga somrar. På den klon vi har hittat ruttnar blommorna aldrig bort. Jag skulle inte bli förvånad om den helt har ersatt den gamla om några år, säger han.
2005 räknar man att en rosinventering ska sätta igång i stor skala i Sverige. För att man sedan ska kunna bevara de lokala rosvarianter som man hittar behövs genbanker, och där skulle Ockelbo kunna komma in.

Odlingsvärda sorter
- En genbank har till uppgift att samla och visa upp odlingsvärda sorter, och också att uppföröka dem så att de kan komma ut i handeln. Vi vet inte hur många sorter vi kan hitta i Norrland, men det skulle kunna handla om något hundratal, säger Lars-Åke Gustavsson.
Om planerna blir verklighet skulle rosenträdgården i Ockelbo koncentrera sig på att bevara de rosor som hittas i odlingszonerna 5-8.
- Alla andra rosarier i Sverige ligger i zon 1-2, så om Ockelbo vill är jag övertygad om att de får vara genbank. Det är fantastiskt att man har etablerat ett rosarium i ett så kallt område som Ockelbo, säger Lars-Åke Gustavsson.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons