Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åring greps med kofot

SANDVIKEN En ung man greps på bar gärning när han försökte bryta sig in i familjecentralen på Smassen natten till i går.
Nu hoppas orolig personal att inbrottsvågen är över.

Annons
Som GD berättade i går har den nystartade barn- och mödravårdscentralen i Björksätra utsatts för inte mindre än fyra inbrott sedan julhelgen. Tjuvar har krossat fönster på både framsidan och bakgården och stulit datautrustning värd tiotusentals kronor.
Inbrotten har tvingat ledningen att göra något.
I går höll man bland annat ett möte med anledning av inbrotten. Bevakningsbolag har hållit byggnaden under extra uppsikt.
Vilket nu gett resultat.

Strax efter midnatt i går gick åter inbrottslarmet vid familjecentralen. En väktare var snabbt på plats och kunde gripa en 18-årig man som var i full färd med att ta sig in genom ett fönster med en kofot.
På platsen fanns även en 19-årig man som hann springa därifrån.
Enligt uppgift hotade 18-åringen väktaren med kofoten vid gripandet. 19-åringen ska ha slagit väktaren på kinden och väktarens hund bitit 19-åringen i armen.
18-åringen är känd av polisen sedan tidigare och visade vid inbrottsförsöket tydliga tecken på att vara narkotikapåverkad. I ryggsäcken förvarade han en jaktkniv och föremål som misstänks vara stulna. Han misstänks för försök till inbrott, hot mot tjänsteman, brott mot knivlagen, narkotikabrott och stöld. 18-åringen släpptes under natten efter förhör.
19-åringen är identifierad och misstänks utöver inbrottsförsöket för våld mot tjänsteman. Han skulle höras under gårdagen.
Polisen har inget som styrker att männen ligger bakom även övriga inbrott på familjecentralen, men personalen där andas nu ut.
- Klart är att det inte kan fortsätta så här, säger avdelningschefen Maria Öhagen.
- Personalen känner sig otrygg och stölderna innebär kostnader för landstinget. Vi tittar nu på vilka säkerhetsåtgärder vi kan vidta, säger hon och nämner galler för fönster och säkrare lås.

Inbrott var inget de hade i åtanke när de beslutade att bygga centralen i Björksätra, berättar hon.
- Visst ligger det lite avsides, men vi hade aldrig räknat med något sådan här, säger Maria Öhagen.

Maria Carlsson

Mer läsning

Annons