Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åringen får nytt boende

När OG-ledaren greps hittades en revolver och 700 liter hembränd sprit och mäsk i hans hem.
18-åringen som var placerad hos honom har nu fått ett nytt boende.
– Vi tycker att socialtjänsten gjorde ett bra jobb, säger individ- och familjeomsorgsnämndens ordförande Hans-Olov Frestadius, S.

Annons

Det har stormat en hel del kring socialtjänstens beslut att placera den 18-årige pojken hos den 40-årige mannen och hans familj.

Efter att GD skrivit om att han gått med i Original Gansters, OG, kom socialtjänsten fram till att bostaden inte var lämpligt som familjehem.

18-åringen vädjade om att få bo kvar och när 40-åringen lämnade OG backade socialtjänsten. Man chefen för socialtjänstens ungdomsenhet betonade att mannens förtroendekapital var på upphällningen.

När 40-åringen greps den 30 januari för stämpling till mord agerade socialtjänsten på nytt. Nu har individ- och familjeomsorgsnämndens ordförande Hans-Olov Frestadius beslutat att 18-åringen ska omplaceras.

– Beslutet togs som ett resultat av allt som hänt, säger han.

När GD talade med 18-åringen sa han att han var rädd för att återfalla i brott om han placerades på kommunens ungdomsboende.

Socialtjänsten verkar ha lyssnat på den unge mannen och har nu tagit fram en speciallösning.

– Han är knuten till boendet men kommer inte att bo där. Socialtjänsten har också ordnat med en ny praktikplats åt honom eftersom han av förklarliga skäl inte kan fortsätta att praktisera hos 40-åringen, säger Hans-Olov Frestadius.

När socialtjänsten beslutade att 18-åringen skulle få bo hemma hos 40-åringen och hans familj var de väl medvetna om mannens förflutna. De visste att han dömts för vapenbrott och att han varit anhängare till mc-gänget Bandidos och ledare för Outlaws i Sandviken.

Eftersom han sa att han lämnat sitt kriminella liv ansåg socialtjänsten att hans erfarenheter kunde komma till nytta. När de gjorde sin familjehemsutredning besökte de 40-åringens hem.

I samma byggnad hittade polisen ett par månader senare en skarpladdad revolver. I garaget fanns en hembränningsapparat med 100 liter ren sprit och drygt 600 liter mäsk.

– Men socialtjänstens handläggare gör ju ingen husrannsakan. De rotar inte runt i hemmet när de ska bedöma om det är lämpligt, säger Hans-Olov Frestadius.

Han tycker att socialtjänsten har skött ärendet bra från början till slut.

– Det är lätt att ha synpunkter med facit i hand. Men med den information som de har haft så har de skött allt på ett mycket bra sätt, säger han.

Mer läsning

Annons