Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

25 kilometer utan ett möte

/
  • Christer Agerback, Vägverket, och Ingemar Mikaelsson, Skanska, håller upp invigningsbandet så att kommunalrådet Anette Wiktorsson kan göra det klassiska klippet när den mötesfria vägen på riks-80 invigdes. Foto: Lars Wigert

STORVIK I går invigdes 25 kilometer mötesfri väg på riks-80 mellan Sandviken och Tegelbruket. Ett projekt som kostat 83 miljoner att bygga och det har dessutom blivit klart tio månader tidigare än beräknat.

Annons
- Visserligen återstår lite arbete med bullarvallar, men det är inget som kommer att störa trafikanterna, menade Christer Agerback, vägdirektör på Vägverket Region Mitt.
Sammanlagt är nu fem mil av riks-80 i Gästrikland åtgärdat för säkrare transporter. Det som återstår är sträckan Tegelbruket förbi Hofors och till länsgränsen mot Dalarna.
- Det är inget bygge inplanerat, menade Agerback.
- Det finns i alla fall med i länsplaneringen till 100 procent, sa Agneta Löf, vägingenjör. Men inte före 2010.

Invigningen hade också lockat intresserade trafikanter från närområdet. De fick också en möjlighet att följa med på en guidad tur och se alla förändringar som blivit gjorda.
Vad har då trafikanterna fått för de 83 miljonerna? Det har blivit sex kilometer fyra-fältsväg och 19 kilometer tre-fältsväg. Breddning av två broar samt två nya broar. Lokalvägen mellan Hillsta och Stigen är gjord och ska nyttjas av oskyddade trafikanter som cyklister, gående och traktorer och här kommer även vissa bussar att åka. Det har också byggts sju kilometer skogsbilvägar för att få bort de anslutningsvägar som tidigare funnits.

- Behovet att bygga bättre vägar är mycket större än de pengar som vi har, fortsatte Christer Agerback. Men vi kan fortfarande göra mycket för de pengar vi får. Vi var först i den här regionen att bygga mitträcken och det var norr om Gävle. Vi driver frågan hårt eftersom vi vet att mitträcket räddar liv.
Kommunalrådet Anette Wiktorsson inledde med att tacka Vägverket för upprustningen.
- Arbetsområden behöver knytas ihop eftersom vi rör oss mera, sa Wiktorsson. Att vi nu har fått 25 kilometer vajerräcke är en suveränt bra grej.
Ingemar Mikaelsson från Skanska passade också på att tacka trafikanterna för att det inte inträffat någon arbetsplatsolycka under byggtiden.
- Nu är vägen besiktigad och något fel på den har inte hittats.

Jörgen Larsson
026- 27 75 96
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons