Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adams hjältedåd hyllas i TV3 i kväll

/
  • Här, vid Sörtuttsbadet i Sandviken, räddade Adam Ivarsson livet på Karl-Erik Andersson som var nära att drunkna.
  • Här, vid Sörtuttsbadet i Sandviken, räddade Adam Ivarsson livet på Karl-Erik Andersson som var nära att drunkna.I kvällens avsnitt av Svenska hjältar träffar Adam Ivarsson mannen han räddade, Karl-Erik Andersson, och hans hustru Britt-Marie Andersson. Foto: Kai Rehn/Aftonbladet

Gävlebon Adam Ivarsson, 13, är en riktig hjälte. För två år sedan räddade han livet på Karl-Erik Andersson som var nära att drunkna vid Sörtuttsbadet i Sandviken.
I kväll hyllas Adam för sin insats i tv-programmet Svenska hjältar.

Annons

Det var sommaren 2006 som då 11-årige Adam Ivarsson från Bomhus genomförde sin bragd. Han och hans lillebror befann sig vid Sörtutt och badade.

– Det var en liten pojke där som ropade: ”Morfar!”. Först reagerade jag inte, men sedan stötte jag ihop med något med foten, säger han.

Adam Ivarsson dök ner för att se efter vad han snuddat vid.

– Då ser jag en man som ligger i fosterställning på botten, säger han.

Vad som sedan hände har Adam en aning diffusa minnen av eftersom han sannolikt blev chockad.

Men efter ett par försök lyckades han få ett grepp under mannens armar och kunde få upp honom till ytan.

– Jag simmade med honom in mot land och skrek på hjälp. Då kom hans fru, som hade letat efter honom, och drog upp honom, berättar han.

Adam Ivarssons insats räddade livet på den då 65-årige Sandviksbon Karl-Erik Andersson. I dag är han någorlunda återställd, men går fortfarande på rehabilitering. Efter olyckan vårdades Karl-Erik Andersson på Akademiska sjukhuset i Uppsala för bland annat vatten i lungorna och skador på benmärgen.

– Det Adam gjorde för mig går inte att beskriva med ord. Att han befann sig just där och var så kunnig och modig fastän han bara var elva år. Jag är så otroligt tacksam, säger Karl-Erik Andersson.

Han minns att han stod på bryggan och skulle dyka i vattnet.

– Sedan kommer jag inte ihåg något mer förrän jag vaknade upp på sjukhus fem dagar senare. Jag måste ha slagit i botten och blivit medvetslös, säger han.

I kväll klockan halv åtta berättar TV 3 om händelsen i den sista delen av Svenska hjältar, en gemensam kampanj med tidningen Aftonbladet. Av över 1 500 nominerade bidrag i Sverige utsåg en jury sju vinnare – vardagshjältar som visat stort civilkurage när de gripit in och hjälpt andra.

Att Adam Ivarsson var en av vinnarna fick han veta för ett par veckor sedan. Under en skollunch dök plötsligt tv-kände Tobbe Trollkarl upp i matsalen och ropade ut Adams namn i en megafon.

– Han bad mig ställa mig upp på stolen och berättade att jag hade vunnit Svenska hjältar. Sedan fick jag ett diplom, säger Adam Ivarsson.

Han känner sig överraskad eftersom han inte hade en aning om att han var nominerad – eller av vem.

– Det är förstås kul att ha vunnit, men det var absolut inget jag hade förväntat mig när jag räddade mannen. Jag bara gjorde vad som föll mig in utan att tänka. Jag vill inte kalla mig själv för hjälte, men har inget emot om andra gör det, säger Adam Ivarsson.

Den 14 december är han och hans familj bjuden till en direktsänd gala för alla vardagshjältar på Cirkus i Stockholm. Även Karl-Erik Andersson med familj kommer att närvara.

I slutet av år 2006 mottog Adam Ivarsson även Livräddningssällskapets finaste medalj, den för mod och rådighet, för sin insats.

Mer läsning

Annons