Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldrerån på väg klaras upp

SANDVIKENTre moldaviska män har gripits misstänkta för stölden mot en 91-årig dam med rullator i centrala Sandviken i slutet av november.

Annons
- Det är rent ut sagt för jävligt, säger en åklagare om ligan som misstänks ha specialiserat sig på äldre damer med rullator.
Gripandet skedde i Uppsala under helgen sedan trion misstänks ha slagit till i både Sala och Avesta, också då mot äldre damer med rullatorer.
Tack vare ett vittne i Sandviken, som observerade att trions flyktbil var en gulfärgad Mercedes, kan nu de olika stölderna vara på väg att knytas till samma trio.

Hoppas på lösning

- Det har även gjorts andra iakttagelser som kan vara viktiga. Nu hoppas vi lösa det här, säger Sune Bergström, utredningschef i Sandviken, som inte vill avslöja närmare vad iakttagelserna går ut på.
Under måndagen avdelade Bergström en utredare att samarbeta med polisen i Sala, som kommer att göra förundersökningen.
Männen, 36, 23 och 27 år, kom till Sverige i augusti som asylsökande. Om misstankarna är riktiga är trion en del av den ökande brottslighet personer från de forna öststaterna står för i Sverige.
Det var för drygt två veckor sedan, den sista november, som rullatorligan var i Sandviken.
Den 91-åriga damen som bor i centrala Sandviken närmade sig porten till sitt hus när hon tilltalades av en man. Denne stal sedan en svart handväska 91-åringen förvarade i en korg på rullatorn.

Vittne förföljde tjuvar
Händelsen observerades av en släkting som satt i sin bil alldeles i närheten. Släktingen körde efter trion när den i Mercedesen lämnade brottsplatsen, men avbröt senare förföljandet.
Den 91-åriga damen skadades inte och inget vapen har såvitt känt använts vid någon av stölderna - därför gäller misstanken stöld och inte rån.
Under den gångna helgen sände polisen i Västerås ut ett rikslarm efter just en beige eller gulfärgad Mercedes som varit synlig när en 90-årig dam med rullator i Sala rånades på sin handväska.
Några timmar tidigare hade en 82-årig dam, också hon med rullator, rånats i Sala.
Med ledning av beskrivningen av flyktfordonet kunde en polispatrull senare under söndagen få stopp på Mercedesen utanför Uppsala.
- Jag kommer att begära männen häktade som misstänkta för grov stöld och häleri. I bilen fanns en hel del misstänkt stöldgods, säger Peter Eklund, åklagare i Västerås.

MATS HEDSTRÖM
Mats
Hedström
026-15 96 39 mats.hedstrom_gd.se

Mer läsning

Annons