Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt han hittade var en stängd bil

/

Bilspåren på Storsjön slutar i vaken. En frälsarkrans markerar platsen. I går skulle svaret komma. Var den sjunkna bilen tom?

Annons

Vaken cirka en kilometer ut från restaurang Strandbaden är igenfrusen, men det finns flera sprickor i isen runt omkring. Hjulspåren som slutar vid livbojen är enda tecknet på att något hänt.

Kustbevakningens dykare gör sig redo för att gå ner i vaken och ta reda på om bilen är tom eller inte. Två brandmän från Rörberg transporterar utrustning på fyrhjuling. Tre poliser finns på plats.

Det är strålande sol och flera minusgrader. Vaken har frusit igen så mycket att kustbevakningen och brandmännen får ta till motorsågen för att komma igenom.

Isen är drygt en decimeter tjock runt vaken. Isblocken är grönfärgade av utläckt glykol från bilens kylare.

För dykaren Håkan Örnmark är det här ett rutinuppdrag. Kustbevakningen gör dykningen åt polisen och skulle det finnas en människa i bilen blir det polisen som får avgöra vad som ska hända.

– Men den blir inte kvar där i, säger dykledaren Björn Melin.

Två dykare gör sig redo, men det är bara Håkan Örnmark som hoppar i. Kollegan står beredd att hjälpa till om det skulle hända något.

Huvuduppgiften är att kontrollera registreringsnumret och att se efter om bilen är tom. De båda par fotspår som leder inåt land tyder på det.

Vattnet är nollgradigt och bilen visar sig ligga på knappt fem meters djup.

När Håkan Örnmark försvunnit ner i vaken sänker sig tystnaden. Det bubblar lite av luften från dykaren.

Polisen väntar, brandmännen väntar, åskådarna väntar.

Är det som alla tror, är bilen tom?

Kylan biter vasst när solen går i moln.

Dykledaren får registreringsnumret uppläst. Det visar sig vara en Audi A3 från 2004, registrerad på en kvinna i Sandviken. Bilen är anmäld stulen.

Efter 20 minuter i vattnet kommer Håkan Örnmark upp till ytan igen. Bilen står på botten med alla dörrar stängda. Den är tom.

Han har med sig bilnycklarna upp. Den som körde lämnade kvar dem.

Nycklarna lämnas över till polisen, men det är också det enda som tas upp från bilen. Det viktigaste är avklarat.

– Jag lyste in igenom alla fönster och sedan slog jag sönder bakrutan för att titta i skuffen. Det fanns bara ett reservdäck där, säger Håkan Örnmark, medan vattnet fryser till is på dykardräkten.

– Det var inte så farligt. jag var ju bara nere i 20 minuter, säger han.

En kontroll visar att han varit nere på 4,9 meter som djupast.

Efter en och en halv timme är frågorna fortfarande många. När hamnade bilen i vattnet? Vilka var det som gick in från vaken? Hur hann de ut och varför stängde de dörrarna om isen brast under dem?

Det blir polisens sak att reda ut.

Bilen lämnas åt sitt öde på sjöbottnen.

Skulle det finnas en människa i bilen blir det polisen som får avgöra vad som ska hända.

Mer läsning

Annons