Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älskar böcker men läser inte

/
  • Tommy Örtberg har drivit Gestrike Antikvariat i 20 år.
  • En av de lite äldre böckerna om skeppsbyggarkonst har teckningar som Tommy Örtberg gärna studerar och det är en av de lite värdefullare böcker han hoppas kunna sälja via nätet.
  • I hörnet mellan Barrsätragatan och Hyttgatan driver Tommy Örtberg Gestrike Antikvariat.
  • Sagor blir aldrig ute och här kan föräldrar hitta rätt sagoböcker för läsestunderna.
  • Per-Olov Karlsson räddar julen med ett par årgångar av Guinness rekordbok.
  • Böcker i långa rader är livet för Tommy Örtberg som i 20 år drivit Gestrike Antikvariat, men själv ger han sig inte tid att läsa.

I 20 år har Tommy Örtberg drivit Gestrike Antikvariat i Sandviken. Nu väntar hans årliga semester, perioden från julafton till trettondagen.
– Det är faktiskt min enda semester på hela året, säger han.

Annons

Tommy Örtberg, 53, har levt med böcker i hela sitt liv. Som liten sprang han hos farfar och farmor som hade ett antikvariat i Göteborg. De drev antikvariat från 1941 till 1988 då de stängde. Samtidigt öppnade Tommy Örtberg sitt antikvariat på Bryggargatan i Sandviken och hoppade av jobbet på Sandvik.

– Inte är det samma lön, men det här är livskvalitet, säger han.

Han tycker att han går lite mot strömmen. Det blev uppmärksammat när han öppnade Gestrike Antikvariat i Sandviken 1988. 1991 flyttade han till en lokal intill Ostbrickan på gågatan och 2001 till de nuvarande lokalerna i hörnet mot Barrsätragatan. Vid ombyggnaden av huset stängdes genomfarten in på gågatan mellan Ostbrickan och DM Mode, en förändring som har gett fler kunder till butiken.

– Det händer att folk kommer in och berättar att de först nu upptäckt antikvariatet, säger han.

I antikvariatet klättrar bokhyllorna upp till taket och i ett inre rum har han lite äldre och dyrare böcker. Allt är sorterat i grupper så att besökaren lätt ska hitta de böcker som motsvarar intresset. Nu inför jul finns vackra bokmärken med tomtar och änglar på väggen och många kunder får tag i de lite udda julklapparna hos Tommy Örtberg. Själv har han alltid sin julskyltning ut mot Barrsätragatan och den ägnar han många timmar. Han är besviken på många butiksägare som inte lägger ner någon större möda på julskyltningen och han tycker att årets skyltning i centrum är den sämsta på många år. Han påpekar att annat var det förr när han växte upp i Göteborg, då butiksägarna hade gråpapper för fönstren som togs bort timmarna innan för att överraska kunderna.

– Det händer ju att folk kommer in och vill köpa mina tomtar från skylten, men det är väl det enda som jag inte säljer, säger han.

Att Tommy Örtberg älskar böcker går inte att ta miste på när han med varsam hand öppnar några av de lite dyrare böckerna. Han berättar att annars är det främst vanliga läseböcker som han säljer. Faktaböcker är inte längre lika intressanta då allt finns på nätet för den som vill skaffa fram uppgifter inom något område. Den äldsta boken, ett hebreisk-latinskt lexikon från 1563, har han hemma. Inte så att han kan förstå något i den, men känslan av att bläddra i den gamla boken räcker.

Nu siktar han på att starta en försäljning på nätet där han tror att de lite dyrare böckerna har en marknad. Själv läser han inte ofta i böckerna, utan det blir mest att bläddra i dem och sedan blir det en del serier.

– Jag har inte ro nog och hade ADHD funnits när jag växte upp hade jag nog fått den diagnosen. Som det nu var ansågs jag bara livlig, säger han.

Men böcker är i dag inte det som säljer mest, utan TV-spel och filmer utgör merparten. Han bedömer att inte mer än en femtedel av omsättningen i dag utgörs av böcker.

Att göteborgaren Tommy Örtberg med hustru Inger blev gästrikar är mer en slump. På besök hos bekanta i Torsåker åkte de för att se på ett hus i Österbor som var till salu och sedan blev de fast.

– Det var ett drömhus och man såg väl inte alla fel, men vi slog till när banken sa ja till lån, säger han.

Flytten gick 1985 och nu har de rotat sig och pysslet i trädgården är en av de saker han uppskattar. Fiskeintresserad är han också, även om det nog är ett par år sedan han senast var ner till Dalälven för att fiska.

”Inte är det samma lön, men det här är livskvalitet.”

Mer läsning

Annons