Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångestladdade bilder som berör

/
  • Utställningen Walls of glass av fotografen Erik Lindegren vill sätta fokus på hur våra slaktdjur lever sina sista minuter och hur de behandlas efter döden för att bli till mat på våra tallrikar

Det går inte att undvika slaktdjurens ångestfyllda ögon utan att bli berörd. Man riktigt känner doften av blod i utställningen Walls of glass på Sandvikens bibliotek.

Annons

Fotografen Erik Lindegren var tidigare köttätare, men efter att ha varit på ett privat slakteri och fotograferat djuren inför och efter döden valde han sida. Han slutade äta kött.

Bilderna, där ett litet urval visas i Sandviken, är tagna på ett privat slakteri i Brålanda. Bilderna vill visa oss hur våra tamdjur behandlas inför och under slakten.

– Men jag vill inte komma med några pekpinnar utan bilderna får tala för sig själva, säger han.

Det är starka bilder som visas. Man kan inte undgå att uppleva djurens ångest där de står hopträngda i dödens väntrum. Deras blickar säger mer än tusen ord och hans bilder har väckt uppmärksamhet där de visats. Man riktigt känner doften av blod när knivarna skär sönder kropparna i styckningsdetaljer som vi sedan tillagar för våra magar.

Veronica Theodoridoy, ordförande i Djurens rätts Gävle-Sandvikenavdelning är glad över att få utställningen till Sandviken.

– Det går inte att undvika att tänka efter vad man lägger på tallriken, säger hon.

Lise-Lott Alsenius, informationschef på Djurens Rätt, har upplevt hur folk påverkats och bilderna som även finns på nätet har väckt debatt. Inte minst den ångest som man ser i djurens ögon. Hon känner spontant att folk får många tankar inför bilderna och den stordrift som finns vid våra slakterier.

– En småskalighet skulle säkert gynna djuren, säger hon.

I dag slaktas vid våra slakterier flera miljoner djur varje år. Genom utställningen som visas på Sandvikens bibliotek fram till den 29 mars vill Djurens Rätt få fler att fundera över sina matvanor. Men som Lise-Lott Alsenius påpekar är det ändå en lång process, för henne tog det tio år innan hon bestämde sig för att bli vegetarian.

Mer läsning

Annons