Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Anhållen betyder inte dömd"

18-åringen som är placerad hos den före detta ledaren inom det kriminella gänget Original Gangsters får i nuläget stanna kvar.
– Vi måste få mer information innan vi beslutar något, säger Per Lodin, socialtjänsten.

Annons

GD har tidigare berätta om 18-åringen som blev placerad hos den före detta ledaren inom Original Gangsters (OG). När socialtjänsten fick reda på att den 40-årige man som pojken var placerad hos hade fått en hög position inom det kriminella gänget, OG, tog man beslutet att han skulle flyttas till ett ungdomshem.

När 40-åringen ställdes inför faktumet att 18-åringen ”som han ser som sin egen son” skulle tvingas flytta lämnade han OG och fick betala 200 000 kronor för att få lämna gänget. Ändå konstaterade socialtjänsten att 40-åringen hade förbrukat sitt förtroende.

18-åringen vädjade sedan genom GD till socialtjänsten om att han skulle få stanna hos 40-åringen eftersom han kände sig trygg hemma hos mannen och hans familj och för första gången hade fått struktur på sitt liv som tidigare varit problemfyllt och kriminellt.

Efter många och långa diskussioner meddelade socialtjänsten att de kommit fram till att 18-åringen ska få bo kvar hos 40-åringen.

Nu ställs socialtjänstens beslut på sin spets då mannen sitter anhållen och misstänks för stämpling till mord och försök till utpressning.

– Det är inte bra. Vi måste få reda på vad det handlar om för anhållen betyder inte dömd, säger Per Lodin, chef för socialtjänstens ungdomsenhet i Sandviken.

Polisen är mycket förtegen om misstankarna och har inte berättat när mordet ska ha skett. Fakta som kommer spela stor roll om socialtjänsten ska ompröva fallet med 18-åringens placering.

– Vårt beslut togs utifrån den kunskapen vi hade. Om något har varit felaktigt är vi beredda att ompröva fallet och om han frias från misstankarna kanske vi får tänka om ändå, det är svårt att säga innan vi vet mer, säger Per Lodin.

I nuläget blir 18-åringen kvar i Sandviken hos den före detta OG-ledarens familj.

Tidigare har Per Lodin sagt till GD att om det skulle visa sig att 40-åringen återigen skulle gå med i en kriminell organisation kommer socialtjänsten inte att tveka att agera.

– Det finns inga marginaler kvar att spela på för 40-åringens del. Men jag tror att alla inblandade är överens om vad som gäller, säger Per Lodin.

Mer läsning

Annons