Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd varnas för vanvård av dement

En enskild anställd pekas ut som ansvarig för fallet där en äldre dement kvinna i Sandviken varken fick mat eller hjälp med att byta blöja.
Nu varnas den anställda av kommunen.

Annons

GD berättade för ett par veckor sedan om att en äldre dement kvinna inte fick hjälp av personalen på äldreboendet.

När kvinnan inte ville kliva upp på morgonen fick hon ligga kvar i sängen ända till eftermiddagen. Hon fick ingen mat, och tvingades ligga i sin egen urin och avföring.

Samma sak hände två gånger. Båda incidenterna anmäldes som missförhållanden inom äldreomsorgen, enligt lex Sarah.

Lex Sarah-utredningen kom fram till att det inte var kommunens rutiner som brustit, utan att det var en enskild anställd med många års erfarenhet som misskött sina arbetsuppgifter. När den dementa kvinnan inte ville gå upp borde den anställda ha tagit hjälp av kollegor eller, om inte det gick, kontaktat en sjuksköterska.

Efter en arbetsrättslig utredning föreslås nu att den anställda ska tilldelas en skriftlig varning eftersom hon varken följt rådande arbetsplan eller rutiner.

Utredarna bedömer även att de två händelserna bör betraktas som bristande omsorg ur ett etiskt och moraliskt perspektiv.

– Att lämna en kvinna som är beroende av hjälp, och som dessutom är dement, i sängen utan att byta blöja eller ge mat inom rimlig tid, vittnar om bristande professionalitet. Det är ett ytterst olämpligt förhållningssätt inom omsorgsyrket och inom rollen som omsorgspersonal, skriver utredarna.

Förvaltningschefen ska klargöra för den anställda vad ansvarsrollen innebär samt vikten av professionalitet i yrket. Enhetschefen på äldreboendet ska även starta en dialog i arbetsgrupperna kring problematiken när en omsorgstagare nekar till omsorg.

Mer läsning

Annons