Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad visste inte att stålet var stulet?

SANDVIKEN Två och ett halvt ton zirkonium från Sandvik, värderat till 650000 kronor, stals och såldes som rostfritt stålskrot för 15000 kronor. Men 23-åringen som sålde lasten visste inte att det rörde sig om stöldgods, hävdade han själv i rätten i förrgår.

Annons
Den värdefulla lasten stals i mars förra året från ett företag på Högbovägen i Sandviken. Företaget skulle bearbeta materialet för Sandviks räkning. Enligt 23-åringen köpte han lasten någon dag senare av en polack, som han kände ytligt. Att det rörde sig om stöldgods hade han ingen aning om, sa 23-åringen.
Enligt 23-åringen kunde polacken inte själv sälja partiet eftersom han inte hade några legitimationshandlingar.

Att lasten var så värdefull var han inte heller medveten om. 23-åringen köpte enligt egen utsago hela partiet för 8000-9000 kronor och sålde det vidare samma dag.
Samme okände polack skulle också ha sålt en annan skrotlast till 23-åringen en månad tidigare. Då handlade det om ett parti aluminium som stals från en lastbil i Söderhamn i februari. 23-åringen sålde senare partiet till en skrotfirma i Gävle för 10000 kronor. Enligt åklagaren måste mannen ha insett att det rörde sig om stöldgods i båda fallen.
23-åringen, bosatt i Gävle, greps i mitten av december i en stulen lastbil. Han häktades några dagar senare, misstänkt för stölder, häleri, olaga hot och flera olovliga körningar.
När rättegången inleddes i måndags erkände han de olovliga körningarna. Han erkände också att han stulit en lastbil i Söderhamn i december.

Rättegången kunde inte genomföras som planerat eftersom ett nyckelvittne inte dök upp i Sandvikens tingsrätt. 23-åringen stod också åtalad för misshandel och olaga hot, men den man från Gävle som polisanmält honom dök aldrig upp vid rättegången. Han fanns inte heller på sin hemadress när polisen gjorde ett försök att hämta honom.
Tingsrätten gör ett nytt försök att slutföra rättegången på fredag.

Sven-Olof Ekman
026-15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons