Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta varslas från maskinfirma

Maskinfirman Pon Equipment varslar åtta anställda, över hälften av arbetsstyrkan i Österfärnebo. Företaget vill lägga ner utrustningsverkstaden och bara behålla fältmekaniker och en arbetsledare.
– Vi ser en kraftigt minskad efterfrågan, säger Pon Equipments VD, Thomas Smith.

Annons

Företaget är återförsäljare för Caterpillar och gör också service på alla maskiner, till exempel hjullastare, dumprar, truckar och grävmaskiner. Pon har 14 anställda som är stationerade i Österfärnebo, både metallare och tjänstemän. Utrustningsverkstaden färdigmonterar olika typer av maskiner, men den verksamheten vill företaget nu flytta till verkstaden i Upplands Väsby.

Personalen och de fackliga organisationerna är informerade men några förhandlingar har inte kommit igång. Om varslet verkställs kommer arbetsstyrkan i Österfärnebo att krympas till sex personer, fem fältmekaniker och en arbetsledare. Företaget ska nu försöka hitta mindre lokaler i Österfärnebo.

– Risken är väl att den här verksamheten försvinner helt från Österfärnebo, säger Per Engström, ombudsman på IFMetall.

Han har träffat företagsledningen och kan bara hålla med om att efterfrågan minskat drastiskt under de sista månaderna.

Förhandlingar om uppsägningar kommer igång i januari. De flesta av de anställda som berörs av varslet har lång anställningstid och det dröjer till i sommar innan uppsägningarna verkställs.

Mer läsning

Annons