Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avlyssning bakom stort knarkbeslag

När 49-åringen greps bar han skyddsväst och var pistolbeväpnad.
I bilen och i mannens hem hittades 625 gram amfetamin.
– Om han döms blir straffet tre till fyra år, säger åklagaren Peter Olofsson.

Annons

Gävlepolisen hade bedrivit spaning mot 49-åringen en tid eftersom de misstänkte att han sålde narkotika i Gästrikland med Sandviken som bas. Misstankarna var så starka att polisen fick tillstånd att avlyssna mannens telefon.

49-åringen har tidigare dömts för grovt narkotikabrott och vet vad man kan och inte kan säga under ett telefonsamtal. I de avlyssnade samtalen säger han därför ingenting om droger. Polisen kunde däremot höra hur han stämde träff med en 46-årig man från Västerås.

Efter en veckas avlyssning beslutade åklagaren Peter Olofsson att 49-åringen skulle gripas som misstänkt för grovt narkotikabrott. Den 23 september slog polisen till mot en bil på Sätragatan i Sandviken som 49-åringen färdades i tillsammans med en man och en 31-årig kvinna. I bilen hittades en pistol, sju kulor skarp ammunition, ett knogjärn och en kniv.

Polisen genomförde sedan husrannsakningar på flera platser. I en lägenhet i Sandviken där 31-åringen och 49-åringen bodde hittades 20 gram amfetamin. I ett uthus i Borlänge som 49-åringen hade tillgång till hittades drygt 500 gram amfetamin och en våg.

Samma dag grep polisen Västeråsbon och en 37-årig kvinna från Solna. I bilen hittades 90 gram amfetamin som SKL har kunnat konstatera kom från samma ameftaminparti som hittades i Borlänge. Dessutom hade kvinnan ytterligare 15 gram på sig.

Sammanlagt gav husrannsakningarna ett amfetaminbeslag om 640 gram värt drygt 160 000 kronor på gatan. Det är det största beslaget av amfetamin som Gävlepolisen har gjort på flera år.

49-åringen har erkänt ett vist innehav men nekar till att ha sålt amfetamin och menar att pistolen och kulorna som hittades i bilen tillhörde någon annan. Narkotikan som hittades i Borlänge var heller inte hans. Men enligt kvinnan som bor i huset är 49-åringen den enda person som har tillgång till utrymmet där det största beslaget gjordes.

Om rätten går på åklagarens linje riskerar 49-åringen ett fängelsestraff på tre till fyra år för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Trots det stora beslaget tror åklagaren Peter Olofsson att polisen bara skrapat på ytan.

– Jag tror inte att vi hittade allt. Det här var nog bara toppen på ett isberg, säger han.

De övriga inblandade har bland annat åtalats för narkotikabrott av normalgraden.

Mer läsning

Annons